B12 Vitamini Eksikliği ve Tavsiye Edilen Dozajlar

B12 Vitamini Eksikliği ve Tavsiye Edilen Dozajlar
21 Haziran 2018 tarihinde eklendi, 477 kez okundu.

Aynı zamanda siyanocobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, B kompleksinin bir parçası olan suda çözünen bir vitamindir. Böbrek fonksiyonlarını desteklemeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda iç kulağa ve beyine kan akışını artırarak işitme kaybının ve bilişsel gerilemenin önlenmesine yardımcı olabilir. B12, yaşlılar için özellikle önemlidir, çünkü yaşlandıkça, vücutlarımız yediğimiz gıdalarn emiliminde daha az etkili olur ve çoğu zaman yetersizliğe yol açar.

Yaşlılar risk altındaki tek gurup değil. Gebe kadınlar ve gastrointestinal hastalıklardan muzdarip olanlar da yüksek risk altındadır. B12 vitamini eksikliği, uzun süre antibiyotik tedavisi gören bazı hastaların yanı sıra, fazla alkol tüketenlerde de görülebilir. Mide-asit-baskılayıcılar (H-2 blokerleri ve proton pompa inhibitörleri) ve diyabet ilacı metformini içeren belirli reçeteli ilaçlar B12 eksikliklerine katkıda bulunabilir. Buna ek olarak, kilo verme ameliyatı geçirmiş olan kişiler, vücudun B12’yi gıdadan alma yeteneğini etkilediği için yetersiz kalabilirler.

B12 eksikliğinin belirtileri arasında ellerde, bacaklarda veya ayaklarda uyuşma veya karıncalanma bulunur; yürüme zorluğu (denge sorunları); anemi; şişmiş, iltihaplı dil; sararmış deri (sarılık); düşünme ve muhakeme zorluğu (bilişsel zorluklar) veya hafıza kaybı; paranoya veya halüsinasyonlar diğer olası belirtilerdir. Semptomlar yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve daha yoğun hale gelinceye kadar fark edilmeyebilir veya aniden ortaya çıkabilirler.

B12 için tavsiye edilen dozajlar; 14 yaş ve üstü kişiler için günde 2.4 mcg’dir; yetişkin ve ergen hamile kadınlar için, 2.6 mcg; yetişkin ve ergen emziren kadınlar için, 2.8 mcg. 50 yaşın üzerindeki bireyler B12 vitamini takviyeli gıdaları tüketmeli veya B12 vitamini takviyesi almalıdır. Biotin, thiamin, riboflavin ve niacin dahil olmak üzere tam bir B vitamini spektrumu içeren B-kompleksinin bir parçası olarak 50 mcg B12 almanızı öneririyoruz.

D Vitamini Zehirlenmesi Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git