Avuç İçi Soyulması Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Avuç İçi Soyulması Neden Olur, Ne İyi Gelir?
1 Mayıs 2018 tarihinde eklendi, 5.023 kez okundu.

Avuç içinde deri soyulması şikayeti birçok insanın sıklıkla yaşadığı bir sağlık sorunudur. Erken evresinde fazla önemsenmeyen avuç içi soyulması, ilerlemesi durumunda kişiye ciddi zararlar verebilecek bir semptomdur. Kronik deri hastalıklarına bağlı veya birçok çevresel etkenlerden meydana gelebilir. Vücudun farklı bölgelerinde görülebilen deri soyulmalarına kıyasla, kişiyi daha çok rahatsız eder. Çoğumuz hayatımızın belli dönemlerinde avuç içinde soyulmalarla karşılaşmışızdır. Ancak bazı kişiler bu durumu sürekli olarak yaşamaktadır.

Avuç içerisinde soyulmanın ilerlemesi durumunda, dikkatli bir şekilde hareket etmemiz gerekir. Bu tip bir sağlık sorunu ile karşılaşan kişilerin, sorunun ilerlemesini beklemeden doktora gitmesi gereklidir.

Avuç İçi Soyulmasının Nedenleri

El derimiz çevresel olarak en çok temasta bulunduğumuz deridir. Buna bağlı olarak ellerimizi sıkça dezenfekte etmeliyiz. Aksi takdirde, alerjik reaksiyonlara zemin oluşturmamız kaçınılmaz olabilir. Avuç içi soyulmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

Egzama

Egzama, avuç içlerinde ve vücudumuzun çeşitli bölgelerinde sıkça rastladığımız bir deri rahatsızlığıdır. Bu sorun genel olarak metal ve benzeri maddelere alerji olmasından kaynaklıdır.

Ayrıca Bakınız: Göz Çevresi Egzama Tedavisi

Avuç içerisinde egzamadan kaynaklanan soyulmalarda ilk olarak su toplanması meydana gelmektedir. Su toplanmasının patlaması sonucu deri üzerinde soyulmalar meydana gelmektedir. Ayrıca ellerimizde ciddi derecede kuruluk oluşması da söz konusudur. Kuruluğu önlemek için, ellerimizi doktorunuza danışarak aldığınız kremler ile nemlendirmeniz gereklidir. Bu sorunla karşılaşan kişilerin, eldiven yardımı olmadan kesinlikle kimyasal maddeler ile temas etmemesi gereklidir.

Stres

Avuç içerisinde oluşan soyulmaların temel nedenlerinden biri de strestir. Stres, insandan insana değişkenlik göstererek, vücudumuzda çeşitli semptomların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, sağlığınız için stresten uzak bir yaşam tarzını benimsemek önemlidir. Aşırı stresli kişilerin mutlaka bir psikoterapi uzmanından yardım alması gerekmektedir.

Mantar

Mantar avuç içi soyulmasına neden olan bir diğer etkendir. Parmaklarda veya elin herhangi bir bölgesinde oluşabilmektedir. Bu rahatsızlık, cildimizde kuruluk, cilt renginde oluşan halkalar ve el üzerinde kabarcıklar gibi belirtiler göstermektedir.

Ağız yoluyla alınan çeşitli ilaçlar ve mantar kremleri gibi tedavi yöntemleri ile bu durumun önüne geçilebilir. Ancak herhangi bir ilaç veya krem kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

Aşırı terleme

Özellikle yaz sıcaklarında sıkça rastadığımız bu durum, deri üzerinde çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir. Bunlardan biri de avuç içerisinde soyulmadır. Aşırı terlemenin tek nedeni sıcaklar değildir. Bu duruma; çeşitli psikolojik sorunlar, spor, ve stres gibi etkenler de yol açabilir.

Avuç içi soyulması, stres ve psikolojik sorunlarda sıkça rastlanılan bir durumdur. Aşırı terleme ile birlikte elinizin üzerinde oluşan ter damlacıkları avuç içi soyulmasına neden olur. Çünkü avuç içerisinde uzun süre biriken ter, avuçtaki nem oranını artırır. Bu nedenle eldiven kullanırken ellerinizi belli aralıklarla havalandırmalı ve avuçlarınızı uzun süre birleştirmekten kaçınmanız önemlidir.

Avuç İçi Soyulması İçin Bitkisel Tedaviler

Avuç içi soyulmasına bitkisel tedavi yaklaşımları çoğu zaman tatmin edici sonuçlar alınmasını sağlıyor. Pek çok hastalığın alternatif tedavisinde olduğu gibi, avuç içlerinde meydana gelen soyulmaların bitkisel çözümlerini aşağıda inceleyebilirsiniz.

Aloe Vera

Aloe vera güneş yanıkları sonucunda oluşan avuç içi soyulmalarına yönelik kullanıldığında oldukça faydalıdır. Jel halini veya aloe bitkisini doğrudan uygulayabilirsiniz. Aloe vera jelini, avuç içinde soyulan bölgeye günde üç kez uygulamanız yeterlidir.

Nane Yağı

Nane, cilt hastalıkları tedavisinde sıkça kullanılan bir bitkidir. Özellikle egzamanın tedavisindeki rolü oldukça büyüktür. Nane içeriğindeki yağın cilt kuruluğuna da iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda cildi nemlendiren ve sakinleştiren bir özelliği vardır.

Cildin kuruması ya da egzama sonucu oluşan avuç içi deri soyulmasında nane yağı etkili doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Nane yağını, avuç içerisine masaj yaparak uyguladıktan sonra etkisini fark edeceksiniz.

Aynı Sefa Bitkisi

Aynı sefa bitkisi, mantar ve egzama tedavisinde oldukça etkilidir. Aynı sefa bitkisinin çayı ile ellerinizi düzenli olarak yıkamanız halinde mantar, egzama ve avuç içi soyulması gibi sorunları çözüme ulaştırması mümkündür. Bu bitkiyi hamile bayanların kullanması sakıncalıdır.

Zeytinyağı

Avuç içerisinde oluşan soyulma, aşırı cilt kuruluğundan kaynaklı ise, ellerinizi her gün düzenli olarak zeytin yağı ile ovun. Zeytinyağı, cildinizi nemlendirir ve aynı zamanda besler.

Papatya Çayı

Papatya çayı ile egzama tedavisinde tatmin edici sonuçlar elde edildiği bilinmektedir. Aynı zamanda avuç içi soyulması gibi sorunlarda da etkili bir bitkisel tedavi yöntemidir. Uygulanışı oldukça basittir. Hazırlanan çay, avuçtaki soyulan bölgeye sürülür ve 10 dakika bekletilip durulanır.

Salatalık

Salatalığın cilt üzerindeki olumlu etkisi hemen hemen herkes tarafından bilinir. Egzamadan kaynaklanan kuruluğu giderir ve cildin tahriş olmasını önler.

Doğal Sabun

Günümüzde yaygın olarak kullanılan sıvı el sabunları ile, ellerinizi normal bir şekilde duruladıktan sonra sabunun cildinizden kolayca çıkmadığını bilmelisiniz. Elinizde kalan sabun cildinize hapsolur ve ellerinizde alerjiye ve tahrişe neden olur. Bu tip sabunlar yerine doğal sabunlar kullanmak cildinizi korur ve avuç içi soyulmasını engeller.

Avuç İçi Soyulması İçin Alınabilecek Önlemler

Elbette ki avuç içi soyulması gibi bir sorun ile karşılamamak için bazı önlemler almamızda fayda var. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz; elleri daima nemli tutmak, ellerinizi yıkadıktan sonra iyice durulandığından emin olmak, kozmetik ürünlerin verebileceği zararlardan kaçınmak ve düzenli olarak ellerinizi bir dezenfektan yardımı ile dezenfekte etmek gibi tedbirler alınması sizi bu tip sorunlardan koruyacaktır.

Temizlik, kuruluk gibi temel durumlar genel olarak vücut yüzeyi ve deri sağlığı açısından önemlidir. Özellikle terleyen bölgelerimizi sıkça yıkamalı ve kurutmalıyız

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git