İnmemiş Testis: Semptomları, Teşhisi ve Tedavisi

İnmemiş Testis: Semptomları, Teşhisi ve Tedavisi
31 Ağustos 2018 tarihinde eklendi, 475 kez okundu.

Erkek bebek anne rahminde büyürken testisler gelişir. Gelişiminin erken döneminde testisleri karnındadır. Normalde, doğmadan önce, testisler penisin altına sarkan kesesi olan skrotumuna doğru hareket eder. Bir testis olması gerektiği gibi skrotuma girmediğinde bebeğe inmemiş testis teşhisi konulur. Nadir durumlarda, her iki testis için de bu durum yaşanabilir.

Erken doğan ya da çok küçük doğan bebeklerde yaygın olarak görülür.

Doktorlar, inmeyen bir testiste neyin neden olduğunu bilmiyorlar. Bu ortak durum bazı ailelerde kalıtsal olabilir.

Çoğu zaman, testis, bebeğin 3 aylık gelişim sürecinde kendi kendine iner. Bebeğinizin testisleri 6 aylık olana kadar inmemişse, doktorunuz tedavi önerebilir.

Semptomlar Neler?

İnmemiş bir testis, ağrı veya başka semptomlara neden olmaz. Skrotum bir taraftan biraz daha pürüzsüz veya daha az gelişebilir veya testis içermeyen taraf daha küçük ve daha düz görünebilir. Testisleri, inmemiş olduğu yerde skrotumda hissedemezsiniz.

İnmemiş Testis Nasıl Teşhis Edilir?

Yenidoğan bebek ziyaretlerinde, doktorunuz bebeğinizin skrotumunu kontrol edecektir.

Eğer testis hissedilebilir, ancak skrotumda değilse doktor muhtemelen bebeğinizi tekrar 3 ila 6 aylıkken kontrol etmek isteyecektir. Bu zamana kadar, testis kendi başına yer inmiş olabilir.

Bazen doktor testisleri hiç hissedemez. Hala bebeğin karnında olabilir, hissetmek için çok küçük olabilir ya da yok olabilir. Doktor, testis bulup bulamayacağını görmek için laparoskopi denen bir ameliyat türü önerebilir. Laparoskopi, göbek deliğinin altında küçük bir kesik gerektirir ve bu da hızlı bir şekilde iyileşir.

Her iki testis de inmemişse ve kasıkta hissedilemiyorsa, doktor testislerin bulunup bulunmadığını öğrenmek için bir kan hormonu testi yapacaktır  ancak iki eksik testis olması çok nadirdir.

Diğer bazı durumlar, ektopik veya retraktil testis gibi inmemiş testislerle yakından ilişkilidir. Her iki durumda da testis kasık veya skrotumda anormal bir pozisyondadır. Doktorunuz doğru teşhisi koymaya özen gösterecektir, böylece çocuğunuz doğru tedaviyi alabilmelidir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle doktorlar yeni doğanlar için bekle ve gör yaklaşımını önerir. Eğer testis 6 ay içinde kendi kendine inmemişse, doktorunuz ameliyat önerebilir (orşiopoksi veya orşidopeksi). Bebek 9 ila 15 aylıkken ameliyat yapılır. Güvenli ve etkilidir ve az risk taşır. Çoğu bebek çabucak iyileşir.

Bebeklerin hissedilemeyen bir testisi olduğu zaman, doktorlar sadece küçük bir kesi (laparoskopi) gerektiren farklı bir ameliyat yapabilirler.

Başka bir tedavi hormon terapisidir. Bu tedavi testislerin skrotum içine düşmesine neden olabilir. İşe yararsa, ameliyat gerekmez. Ama her zaman işe yaramayabiliyor ve yan etkilere neden olabiliyor.

İnmemiş Testisleri Tedavi Etmek Neden Önemlidir?

Tedavi önemlidir, çünkü inmemiş testis olması aşağıdaki riskleri artırabilir:

İnfertilite: Testislerin sperm yapma kabiliyetindeki hasar 12 aylıktan erken başlayabilir. Bu nedenle birçok doktor, bebeğin 2 yaşından daha geç olmamak üzere inmemiş testis tedavisini önermektedir. Tedavi, kısırlık olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

Testis kanseri: İnmemiş testislerle doğan erkeklerde diğer erkeklere göre daha yüksek bir testis kanseri riski mevcuttur. Fakat bu kanser nadirdir. Erken teşhis edilirse tedavi edilebilir. İnmemiş bir testisle doğan genç bir erkekseniz, ne yapmanız gerektiği konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git