Glokom (Göz Tansiyonu): Türleri, Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi

Glokom (Göz Tansiyonu): Türleri, Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi
25 Ağustos 2018 tarihinde eklendi, 521 kez okundu.

Glokom, optik sinire zarar veren bir grup göz hastalığının adıdır. Göz tansiyonu olarak da bilinir. Bu sinir, gözden beyne bilgi taşır. Sinir hasar gördüğünde, görüşünüzü kaybedebilirsiniz.

Glokom, körlüğün en yaygın nedenlerinden biridir. İlk olarak, glokomlu insanlar yakın görüşünü kaybederler. Fakat hastalık tedavi edilmezse, görme kaybı daha da kötüleşebilir. Bu, zamanla tamamen körlüğe yol açabilir.

Üç Tip Glokom Vardır:

Açık açılı glokom: Genellikle iki gözü de aynı anda etkiler. Görüş giderek daha da kötüleşir. Ancak bu durum çok yavaş gerçekleşir, bu yüzden farkedemeyebilirsiniz.

Kapalı açılı glokom: Genellikle tek bir gözü etkiler. Aniden ortaya çıkabilir ve acil tıbbi müdahele gerekebilir.

Konjenital glokom: Bazı bebeklerde doğumda ortaya çıkan nadir bir glokom türüdür. Bazı çocuklar ve yetişkinler de bu tür glokoma yakalanabilir.

Glokom Neden Olur?

Uzmanlar, gözün iç basıncının artmasının, göz sinirinde hasara neden olabileceğini düşünmektedir. Ancak bu durum henüz ispatlanmamıştır. Daha birçok durum da sinir hasarına neden olabilir.

Bazı insanlarda göz yaralanmasından veya göz ameliyatından sonra glokom hastalığı görülebilir. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar (kortikosteroidler gibi) da glokoma neden olabilir.

Semptomları Nelerdir?

Semptomlar glokom türünüze göre farklılık gösterir. Açık açılı glokom hastasıysanız tek farkedebileceğiniz semptom görme kaybı olacaktır. Durum şiddetli olana kadar bunu fark etmeyebilirsiniz. Çünkü daha az etkilenen göz, görme kaybını başlarda telafi etmektedir.

Kapalı açılı glokom hastası iseniz kısa süren bulanık görme gibi semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Kapalı açılı glokomun ciddi belirtileri arasında, uzun süreli bulanık görme veya ağrı atakları bulunur. Ayrıca ışıklar etrafında renkli haleler görebilir, kırmızı gözlere sahip olabilirsiniz. Midenizde rahatsızlık ve kusma gibi durumlarla da karşılaşabilirsiniz.

Konjenital glokomdaki semptomlar sulu gözler ve ışığa duyarlılık olarak gözlenir. Bebeğiniz gözlerini ovuşturabilir, gözlerini kısabilir veya gözlerini uzun süre kapalı tutabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Glokom tedavi edilemez. Ama optik sinire daha fazla zarar vermesini engellemek için yapabileceğiniz şeyler vardır. Görüşünüzün daha da kötüleşmesini engellemek için muhtemelen her gün göz damlaları kullanmanız gerekecektir. Ayrıca lazer tedavisi veya ameliyat gerekebilir. Göz doktorunuzun yapacağı düzenli kontrollere ihtiyacınız olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git