Dukan Diyeti Avantajları ve Dezavantajları

Dukan Diyeti Avantajları ve Dezavantajları
1 Temmuz 2018 tarihinde eklendi, 425 kez okundu.

Dukan Diyeti, yüksek yağ ve protein tüketimi ile düşük karbonhidrat alımı şeklinde tasarlanmış bir diyettir. Ketojenik beslenmeye dayalıdır. Geleneksel Atkins diyetine benzerlik gösterir.

Bununla birlikte, Dukan Diyeti Atkins’ten daha kısıtlayıcıdır. Başlangıçta az miktarda yulaf kepeği dışında karbonhidratlara izin verilmez, ıspanak ve lahana gibi düşük karbonhidratlı sebzeler bile diyetin dışında kalır. Ayrıca, Atkins’in aksine, yağ ciddi şekilde sınırlıdır ve yumurta, biftek ve pirzola gibi gıdalara da izin verilmez.

Düşük karbonhidratlı diyet başlangıçta Fransa’da “ne Je ne sais pas maigrir” (kilo vermeyi bilmiyorum) adıyla tanıtıldı. 2010 yılında, diyet İngiltere’ye ulaştı ve geliştiricisi Pierre Dukan’dan sonra Dukan Diyeti olarak tekrar adlandırıldı.

Dukan Diyeti Nasıl Çalışır?

Karbonhidrat depoları vücutta bol miktarda bulunursa, bunlar yağ yerine bir enerji kaynağı olarak yakılır. Ketojenik diyetler, vücudu yanan karbonhidratlardan yanan yağlara geçmeye zorlamak için düşük karbonhidrat alımı sağlar. Bu, kilo kaybı avantajı sağlayabilir, ancak vücut dokularında keton birikimi, sorunlara neden olabilir ve ketoz belirtilerine yol açabilir. İnsanların diyette kalma süresi, mevcut kilolarına, hedeflenen kiloya ve egzersiz rutinlerine bağlıdır.

Diyet dört aşamadan oluşur ve bunlar aşağıda kısaca açıklanmıştır.

1. Saldırı Aşaması

Bu beş ila on gün sürer. Hiçbir karbonhidrat alımı olmayıp, yüksek proteinli, az yağlı yiyecekler tüketilir.

2. Seyir Aşaması

Saf protein alımı teşvik edilir ve bazı karbonhidratların alımına yavaş yavaş başlanır, her gün belirli sebzeler tüketilir. Diyeti uygulayanlar, kilo hedeflerine ulaşana kadar bu aşamada kalırlar.

3. Konsolidasyon Aşaması

Önceden süt ürünleri ve meyveler gibi izin verilmeyen yiyecekler yavaş yavaş alınmakta ve diyeti uygulayanların haftada iki kez istedikleri gibi yemek yemelerine izin verilir.

4. Stabilizasyon Aşaması

Karbonhidrat tüketimi kilo alımına yol açmadıysa, diyeti uygulayanlar normal olarak yedikleri ancak salgın fazının kurallarını izleyen haftada bir saf protein gününe sahip oldukları “yaşam kurallarına” geçebilirler. Ayrıca günde 20 dakika yürümeyi ve her gün 3 çorba kaşığı yulaf kepeği yemeyi taahhüt ederler.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Dukan Diyeti’ni takip etmenin avantajları ve dezavantajları aşağıda açıklanmıştır.

Dukan Diyeti’nin Avantajları

  • İnsanlar hızlıca kilo verebilir, bu da son derece motive edici olabilir.
  • Gıdalar tartılmaya ihtiyaç duymaz.
  • Kalori sayımına gerek yoktur.
  • Katı kurallar, diyetin çok etkili olduğu anlamına gelebilir.
  • Kısıtlı seçim, yemek planlamasını daha kolay hale getirebilir.
  • Rafine ve işlenmiş yağlı ve şekerli gıdalar elimine edilir.
  • Alkol alımı yasaktır.
  • Atkins Diyeti’nden farklı olarak, her ikisi de faydalı sağlık alışkanlıkları olan yağ ve tuz alımı önemli ölçüde azalır.

Dukan Diyeti’nin Dezavantajları

  • Karbonhidratın yakılmasından yağ yakımına geçilmesi, kötü nefes, ağız kuruluğu, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, uykusuzluk ve halsizliğe yol açabilen ketonlar üretir.
  • Saldırı aşamasında, insanlar çok yorgun hissederler. Dr. Dukan, insanlara yorucu faaliyetlerden tamamen kaçınmasını tavsiye eder.
  • Yulaf kepeği dışındaki tüm karbonhidratlardan kaçınmak kabızlığa yol açabilir.
  • Uzun vadede, meyve, sebze ve kepekli tahılların kısıtlanması, beslenme eksikliklerine ve kanser ve kalp krizinden erken yaşlanmaya kadar değişen sorunlara yol açan bir antioksidan eksikliğine yol açabilir.
  • Bu nedenle multivitaminler tavsiye edilir, ancak bu besinlerden vitamin ve mineral emmek kadar etkili değildir.
  • Bazı araştırmacılar çok yüksek bir protein alımının böbrek problemlerine ve kemik zayıflığına yol açtığına inanıyorlar.
  • Protein açısından zengin gıdalar karbonhidratlardan, meyve ve sebzelerden daha pahalı olma eğilimindedir.
  • Diyet, insanları dengeli ve sağlıklı bir diyet hakkında eğitmez.
  • Diyet yüksek kolesterol, yeme bozuklukları, gut veya böbrek hastalığı olan kişiler için uygun değildir.

Herhangi bir diyet öncesi geçerli olduğu gibi Dukan Diyeti’ne başlamadan önce metabolizmanızı değerlendirmek ve diyetin uygulanmasına engel olabilecek olası sağlık sorunlarınızı elemek adına mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git