Burun Kemiği Eğriliği Nefes Almayı Etkiler Mi?

Burun Kemiği Eğriliği Nefes Almayı Etkiler Mi?
13 Temmuz 2018 tarihinde eklendi, 520 kez okundu.

Burun ameliyatı dediğimizde hep estetik kaygıları düşünüyoruz. Halbuki burun estetik duruşundan önce önemli bir işleve sahip organımızdır. Nefes almak ve koku duyumuzu kullanabilmek için burnumuz vardır. Bu iki işlevi en sağlıklı şekilde yerine getirebilmenin yolu da, düzgün bir burun yapısına sahip olmaktan geçiyor. Burun kemiği eğriliği ameliyatı en sık uygulanan ameliyatlardan olup, öncelikle yaşam kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Burun Kemiği Eğriliği Nedir?

Nefes almakla ilgili problem yaşanan durumların geneli kemik eğriliği sorunundan kaynaklanıyor. Burun yapı itibariyle düz bir kemik (septum) ve kıkırdak dokusundan meydana gelmektedir.  Burun kemiği ideal şekli ile tam ortada, burnun sağ ve sol kanadını eşit mesafede ve orantıda birbirinden ayıran yapıdadır. Bu sayede hava, nefes alışla birlikte tamamen açık ve düz bir hatta ilerleyerek girer ve çıkar. Burun kemiği zararları burun kemiği eğriliğinde hissedilir. Burun deviasyonu, burnun sırt kısmını oluşturan bu kemik yapısı kaymış ve tam ortada düz bir ivme sergilememektedir.

Burun kemiği eğrilikleri yani septum deviasyonu, sonradan darbe kaynaklı olabileceği gibi, yapısal olarak da meydana gelmiş olabilir. Burundaki bu eğrilik her zaman dışarıdan belli olmayabilir veya rahatsız edici oranda fark görülmeyebilir. Pek çok durumda deviasyon hemen fark edilse de bazı durumlarda, yaşam kalitesindeki düşme sonucu gidilen doktor kontrollerinde tespit edilir.

Burun Kemiği Eğriliği Yaşam Kalitesini Ne şekilde Etkiler?

Burun kemiği eğriliği sorunu yaşayan kişilerde en sık rastlanan rahatsızlık burun tıkanıklığıdır. Tünel şeklindeki burun delikleri eğrilik nedeniyle yıkanmaya sebep olur. Koşma, merdiven çıkma gibi daha çok oksijen ihtiyacı duyulan hareketleri yaparken tıkanma yaşanabilirken asıl sorun uykuda yaşanır.

Kadın erkek demeden burun eğriliği olan insanlar gece horlamaları sebebiyle rahatsızlık duyarlar. Gece hem rahat bir uyku uyuyamadıklarından dinlenmemiş kalkarlar hem de çevresindeki insana da rahatsız bir uyku yaşatırlar. Uzun vadede yetersiz oksijen kaynaklı akciğer ve kalp rahatsızlıkları riskini arttırır.

Burun Eğriliğinin Sebep Olduğu Hastalıklar

Burun eğriliği sebebiyle düzgün nefes alamamak ekstra efor sarfetmeye sebep olur ve beden yorulur. Bu çabaya karşın yine de ihtiyacı oranında oksijen alamayabilir bu da enerjisinin çabuk tükenmesine sebep olur. Yani gün içerisinde kendinizi zinde hissedemiyor, yataktan hep yorgun kalkıyor, sıradan aktivitelerde bile hemen yoruluyorsanız, Kulak, burun ve boğaz uzmanına görünmenizde fayda vardır.

Kemik eğriliğinin dolaylı olarak sebep olduğu sorunlarda vardır. Burun kemiği eğriliğinden kaynaklı tıkanıklık sebebiyle ağızdan nefes alıp vermek boğaz hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Ağızdan nefes alma durumunda, solunan havanın nem ve ısı oranı ayarlanamaz ve bu durum faranjitin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yine aynı şekilde burun tıkanıklığı, zamanla sinüzite, sinüzitin sebep olduğu geniz akıntısı da bronşit ve larenjite sebep olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git