E Vitamini Yağının Sağlığa Faydaları

E Vitamini Yağının Sağlığa Faydaları
11 Haziran 2018 tarihinde eklendi, 480 kez okundu.

Son yıllarda, doğal ürünler üzerine artan bir vurgu görüyoruz. Saç ve cilt ürünleri, nemlendiriciler, çeşitli yağlar ve kremler, formülü bakımından daha bilinçli tüketiciye hitap etmek ve tabii ki sağlık açısından E vitaminleri içeriyor. Bu alanda güncel ürünlerden biri de E vitamini yağıdır. E vitamini yağının faydaları oldukça geniştir; saç sağlığı ve yara izlerinin iyileştirilmesi yanı sıra nemlendirici olarak kullanılabilir.

Bazı araştırmalar, E vitamini yağının koyu lekelere, yara izlerine ve çatlak izlerine topikal olarak uygulanmasının iyileşmeyi sağladığını gösterirken, diğer araştırmalar bunun çok az etkisi olduğunu gösterdi. E vitamini yağının yararları kadar, E vitamini takviyelerinin, bazı türlerde kanseri olan insanlar için riskli olabileceğini gösteren incelemeler de mevcut.

E vitamini ile ilişkili risklerin yüksek dozda oral takviyeler olduğunu ve bu makalede bunu ele almadığımızı hatırlatmak isteriz.

Biyoyararlanımın Önemi

Biyoyararlanım nedir? Biyoyararlanım, temel olarak bir besinin ne kadar etkili bir şekilde emildiğini belirlemenin bir yoludur. İnsanlara ne yiyorsunuz diye sordukların aslında bu vücuduna ne emdiriyorsun sorusuyla eşdeğerdir.

Örneğin, hem yumurta hem de fasulye protein içerir. Yarım fincan siyah fasulye, 19.5 gram protein içerirken, yarım bardak yumurta akı 14 gram protein sağlar. İlk bakışta, fasulye daha iyi bir protein kaynağı gibi görünüyor. Ancak yumurtalar daha az proteine ​​sahip olsalar da, daha iyi bir kaynaktırlar çünkü daha yüksek biyoyararlanımları vardır yani vücudunuz yumurtadaki proteini fasulyeye kıyasla daha fazla emer. Dahası, hayvansal kaynaklardan elde edilen proteinler, bitkisel kaynaklarından elde edilen proteinlerden daha etkilidir, E vitamini de doğal kaynaklardan elde edilip vücut tarafından emildiğinde daha faydalıdır.

E Vitamini Yağının Sağlığa Faydaları

E Vitamini yağı, cildinizin görünümünü ve dokusunu iyileştirmek için yaygın şekilde kullanılır. E vitamini yağının cilt için neden bu kadar yararlı olabildiği, bir antioksidan olduğu gerçeğiyle ilgilidir. Antioksidanlar, hücrelerinizin bütünlüğünü korumak, bağışıklık fonksiyonuna yardımcı olmak ve potansiyel olarak hasarlı cildi iyileştirmek için hücresel hasara ve mutasyonlara karşı mücadele eder.

Bu nedenle, topikal bir krem veya yağ etkilenen bir bölgeye (bir yara izi, sivilce lekesi veya güneş yanığı) girer ve renk bozulmasını hafifletmek ve bölgeyi güçlendirmek için hasarlı cildi onarmaya çalışır. Bu sihirli bir silgi mi? Hayır. Ancak cildinizin görünümünü iyileştirmek için potansiyel olarak fark yaratabilir.

E Vitamini yağı, cildin elastikiyetine yardımcı olabileceği ve hücrelere neme katkıda bulunabileceği için vücut çatlaklarında da yararlı bir tedavi veya hatta önleyici bir çözüm olabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, antioksidan özellikleri hasarlı hücreleri onarmaya yardımcı olabilir.

E vitamini saçlarınız için de fayda sağlayabilir. Saçların büyümesini desteklediğini iddia eden bazı kimseler mevcut olmakla birlikte, ayrıca kuru saçlar üzerinde nemlendirici bir etkisi olduğu da kanıtlanmıştır.

Saç uzaması söz konusu olduğunda da E vitamini yararlı olabilir çünkü kılcal büyümeyi uyarabilir. Kılcal büyüme, saç büyümesi için çok değerli olan gelişmiş kan ve oksijen dolaşımına yol açar.

Günde Ne Kadar E Vitamini Gerekir?

E vitamini, yağda çözünen ve vücut dokusunda depolanan yağda çözünen bir vitamindir. Yağda çözünen vitaminler vücut dokusunda depolandığından, zamanla tehlikeli seviyelerde birikebilir ve olumsuz etkiler yaratabilirler. Diğer taraftan, suda çözünen vitaminler, yeterli miktarlarda almak için günlük olarak tüketilmelidir. Emilmeyen her şey dokuda saklanmaz, ter ve idrar yoluyla atılır.

E vitamini yağda çözünebildiğinden, dikkatli alınması gerekir. Yetişkinler için önerilen günlük alım miktarı 15 mg’dır. Önerilen günlük dozu aşmazsanız genellikle problem yaşamazsınız, ancak yine de dikkate değerdir.

Vitaminler üzerine diğer bir araştırma konumuz olan, H Vitamini başlıklı yazımızdan, H Vitamininin akademik tanımını, kullanım alanlarını ve faydalarını inceleyebilir, özellikle güzellik amaçlı kullanım talimatlarını öğrenebilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git