Tenisçi Dirseği: Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Tenisçi Dirseği: Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi
1 Eylül 2018 tarihinde eklendi, 506 kez okundu.

Tıpta lateral epikondilit olarak bilenen tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında ağrı varlığıyla kendini belli eder. Ön kol kaslarınızı dirseğinize bağlayan tendonlar zarar gördüğünde ortaya çıkan bir durumdur. Ağrı, dirseğinizden bileğinize kadar yayılabilir. Bu durum tedavi edilmezse, gündelik hayatta yaptığınız anahtarı çevirme veya kapı açma gibi basit şeyleri yapmakta zorluk çekebilirsiniz.

Tenisçi Dirseği Neden Olur?

Çoğu zaman tenisçi dirseği, dirseğin aşırı kullanımdan kaynaklanır. Kolun sürekli hareket halinde olduğu ve ya sürekli dirseğin döndürüldüğü durumlarda ortaya çıkar. Tendonun sürekli gerilmesi zamanla ağrıya neden olur. Dirseğin dış tarafından doğrudan alınan bir darbe de tendon hasarına neden olabilir.

Tenisçi dirseği tenisçilerde yaygındır. Ancak bahçe işleri veya resim yapan insanlarda hatta tornavida kullanarak aynı kasları çalıştıran diğer meslek gruplarında da sıkça karşılaşılır. Genellikle yanlış boyutta olan veya yanlış şekilde kullanılan ekipmanların kullanılmasının sonucunda olur.

Her yaş grubunda tenisçi dirseği olabilir, ancak genellikle 40’lı yaşlarda görülür.

Belirtiler Nelerdir?

Tenisçi dirseği belirtileri genellikle yavaş yavaş başlar. Ana semptom, herhangi bir aktiviteden 24 saat sonra dirseğin dış kısmında yoğun bir ağrıdır. Zaman geçtikçe, ağrının azalması daha uzun sürebilir. Ağrı el, bilek, kolun diğer kısımlarına, omuza veya boynuna yayılabilir.

Tenisçi dirseği ağrısı:

  • Genellikle sık kullanılan kolda oluşur.
  • Dirsek dışını etkilenir. Bu alana baskı uygulandığında veya nesneleri kavrayıp döndürdüğünüzde ağrı artar.
  • Akşamları artabilir. Dirsek sabahları sert ve tutulmuş olabilir.
  • Zaman geçtikçe dirseğinizi kullanmadığınızda bile ağrınız olabilir.
  • Omuz ve boynun diğer kısımlarında da, dirsek hareketini ve güç kaybını telafi etmek için ağrı veya acı hissedilebilir.

Şişlik, tenisçi dirseğinde nadiren gözlenir. Eğer şişlik varsa kırılma, çıkma veya eklem iltihabı gibi başka bir rahatsızlık durumunuz olabilir.

Radial tünel sendromu, bazen tenis dirseği ile aynı anda gelişebilen, sıra dışı bir sinir sıkışması tipidir.

Tenisçi Dirseği Nasıl Teşhis Edilir?

Tenisçi dirseğini teşhis etmek için bir doktora muayene olmanız gerekmektedir. Doktorunuz, dirseğinizi kontrol edip, günlük aktiviteleriniz ve geçmiş yaralanmalarınız hakkında sorular soracaktır. Röntgen çekerek durumu kesinleştirecektir.

Semptomlarınız tedaviden sonra azalmazsa, doktorunuz MR çekebilir. Bu, doktorunuzun ağrının kemik kaynaklı mı yoksa doku hasarı mı olup olmadığını anlamak için gereklidir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Tenisçi dirseğini evde tedavi etmeye başlayabilirsiniz. Kolunuzu dinlendirin ve acıyı daha da arttıran herhangi bir aktiviteden kaçının.

Ağrı fark ettiğiniz anda, günde birkaç kez, 10 ila 15 dakika boyunca buz aküleri veya soğuk jeller kullanın. Buz ve cildinizin arasına ince bir bez koyun. Acıyı rahatlattığı sürece buz kullanmaya devam edin ya da sıcak ve nemli bir bez kullanabilirsiniz. Hangi işlem ağrınızı hafifletiyorsa o işlemi kullanabilirsiniz. Herhangi bir zararı olmayacaktır. Ağrınız şiddetliyse ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Bir şeyi kavramanız veya çevirmeniz gerektiğinde kuvvet desteği (kol bandı, tenisçi dirseği bandı) denilen medikallerden alabileceğiniz bandı kullanın. Dirseğinizin hemen altına takacağınız bu bant tendon üzerindeki baskıyı hafifletir ve uygulanan kuvveti kola eşit ölçüde dağıtır.

Acı giderildikten sonra, doktorunuz veya fizyoterapistiniz tendonunuzu gerdirmek ve güçlendirmek için size rehabilitasyon egzersizleri uygulayacaktır. Bu egzersizleri evde de yaparak tendonun iyileşmesine yardımcı olabilir ve daha fazla hasar görmesini engelleyebilirsiniz. Egzersizleri doğru yaptığınızdan emin olun.

Kendinizi daha iyi hissettiğiniz zaman, günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz, ancak yine de kolunuzu fazla yormamanız gerekir. İş yoğunluğunuzu hemen arttırmamalı ve dikkatli davranmalısınız. Tendona tekrar zarar vermekten kaçınmalısınız.

Bunun için:

Yaptığınız işle ilgili profesyonel yardım isteyin. Bir alet kullanıyorsanız elinizi değiştirmeyi ve küçük molalar vermeyi unutmayın. Kullandığınız aletin boyut ve ağırlığının size uygun olmasına özen gösterin.

Spor yapmadan önce ısınma ve germe hareketleri yapmayı unutmayın. Egzersizlerinizden sonra, ağrı ve şişliği önlemek için buz uygulayın.

Sabırlı olun ve tedavinize bağlı kalın. Muhtemelen birkaç hafta içinde daha iyi hissedeceksiniz, ancak tendonun tamamen iyileşmesi 6 ila 12 ay sürecektir. Bazı durumlarda ağrı 2 yıl veya daha uzun sürebilir.

Semptomlarınız 6 ila 8 haftalık ev tedavisinden sonra düzelmezse, doktorunuz bir kortikosteroid iğnesini önerebilir. Bu size kısa süreli bir rahatlama sağlar, böylece rehabilitasyon egzersizlerine başlayabilirsiniz. Tenisçi dirseği tedavisi için cerrahi müdahale nadiren gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git