Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyon Çeşitleri Nelerdir?
28 Temmuz 2018 tarihinde eklendi, 456 kez okundu.

İnsanların çoğu kendilerini zaman zaman hüzünlü ya da depresif bir ruh hali içerisinde hissedebilirler. Bu duygular genellikle kısa ömürlüdür ve bireylerin günlük yaşamına olumsuz bir etki göstermez. Diğer taraftan, depresyon dünya çapında 350 milyondan fazla insanda görülen, zihni ve bedeni etkileyen ciddi bir tıbbi durumdur.

Depresyonun farklı çeşitleri vardır. Belirtiler nispeten küçük veya belirli semptom aralıkları farklı olabilir.

Farklı Depresyon Çeşitleri

Aşağıda birbirinden farklı özellikler olan depresyon çeşitler sıralanmıştır.

Majör Depresyon

Major depresyon (majör depresif bozukluk) bazen klinik depresyon, bipolar bozukluk ya da yalnızca depresyon olarak adlandırılır. Belirtiler en az iki hafta sürer ve kişilerin yaşamının tüm alanlarını etkiler. Depresyon hafif, orta veya şiddetli ise; melankolik veya psikotik olarak tarif edilebilir.

Melankoli

Bu depresyon çeşidinde depresyonun fiziksel belirtilerinin birçoğu mevcuttur.  Kişide daha yavaş hareket gözlenmesi, en önemli değişimlerden biridir. Ayrıca zevk kaybı ile karakterize olan depresif bir ruh haline sahip olması da olasıdır.

Psikotik Depresyon

Bazen depresyon tanısı konulan insanlar gerçeklik ve psikoz ile teması kaybederler. Bazı sanrılara inanmaya başlarlar ve yanlış inançlar ortaya çıkar. Kendilerini kötü veya günahkar olarak yargılamaya başlayabilirler. Hatta halüsinasyonlar da görebilirler.

Ayrıca çevrelerinde gelişen kötü olaylardan kendilerini sorumlu tutarlar ve paranoyak bir ruh hali içerisine girerler.

Doğum Öncesi ve Sonrası Depresyon

Kadınlar doğum öncesi ya da doğum sonrasında depresyona girebilirler. Bu durum hamileliğin ve bebeğin doğumundan sonraki ilk iki yılı kapsayabilir. Kadınların yaklaşık %10’unun hamilelikte depresyon yaşadığı bilinmektedir. Doğumdan sonra ise bu oran artmaktadır.

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, manik depresif bozukluk olarak da bilinen bir depresyon çeşididir. Çok fazla enerjiye sahip olmak, uyku, hızlı konuşma, sorumluluk bilincinin azalması, yorgunluk ve sinirlilik belirtileri arasındadır. Kısa süreli bir deneyim değildir. Kişi bazen gerçekle bağını kaybeder ve psikoz nöbetleri geçirebilir.

Siklotimik Bozukluk

Siklotimik bozukluk genellikle bipolar bozukluğun hafif halidir. Kişi en az iki yıl içinde kronik dalgalı ruh halleri yaşar.  Semptomların süresi kısadır, daha az şiddetli ve daha az düzenlidir.

Distimik Bozukluk

Majör depresyon belirtileri ile benzerdir, ama daha az şiddetlidir. Bununla birlikte, distimi semptomları uzun ömürlüdür. İki yıldan fazla sürebilir.

Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu

Mevsimsel bir duygudurum bozukluğudur. Hastalığın nedeni belli değildir, ama farklı mevsimlerde görülebilir. En çok kış aylarında görülür ve birkaç yıl içerisinde aynı belirtiler tekrarlayabilir. Enerji eksikliği yaşama, çok fazla yeme isteği, kilo alma, uykulu ruh hali belirtileri arasındadır.

Bütün bu depresyon çeşitleri özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde hayatın belirli dönemlerinde görülebilir. Depresyon dayanılmaz bir hal aldığında mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git