Kulak İçi Soyulması, Nedenleri ve Tedavisi

Kulak İçi Soyulması, Nedenleri ve Tedavisi
10 Temmuz 2019 tarihinde eklendi, 292 kez okundu.

Kulak çok önemli bir duyu organımızdır. Kulak içi soyulması ise sıkça karşılaştığımız bir sağlık problemidir. İlk etapta fazla dikkat çekmeyen kulak içi soyulması veya kulak derisi dökülmesi ilerlemesi halinde ciddi zararlara neden olabilmektedir.

Kulak içi soyulmasının çeşitli nedenleri olabilir. Bu nedenle bu rahatsızlığın tek nedeni budur şeklinde bir açıklama yapmak doğru değildir. Pek çok kişinin belirli dönemlerde bu tür şikayetlere maruz kaldığı bilinmektedir. Ayrıca kulak içinde olması görülmesini zorlaştırdığı için müdahale etmek de zorlaşmaktadır. Böyle bir rahatsızlıktan şikayetçi olanların bir doktora başvurması gerekir.

İlgili yazı: Avuç içi soyulması

Kulak İçi Soyulmasının Nedenleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kulak içi soyulmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerden en yaygın olanlarına şöyle bir göz atalım.

Egzama

Eğer bir deri rahatsızlığımız varsa egzama genellikle ilk akla gelen olur. Bu deri hastalığına kulak da dahil olmak üzere birçok farklı yerde rastlanabilir. Egzamanın çeşitli nedenleri vardır ancak en yaygın nedeni alerjidir. Dokunmaya alerji olabildiği gibi gıda alımına bağlı bir alerji de olabilir. Egzama rahatsızlığında kızarıklık, şişme, su toplama ve derinin kabuk şeklinde soyulması gibi durumlar görülebilir.

Kulakta egzama oluşması durumunda kulak kepçesinde veya iç kısmında soyulma görülebilir. Kulak egzaması rahatsız edici düzeye ulaşabilir.

Egzama olmamak için deri temizliğine özen göstermek, vücuda yeterince nem sağlamak ve alerjen maddelere karşı dikkatli olmak gereklidir.

Kulak Mantarı

Mantar rahatsızlığı ayak parmakları başta olmak üzere çeşitli yerlerde görülebilir. Özellikle hava almayan ve çok terleyen bölgelerde mantar görülmesi daha olasıdır. Kulak mantarı görüldüğünde de tıpkı ayaklardaki gibi deri soyulması, yara oluşması ve kaşıntı gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Kulak mantarı enfeksiyon hastalığıdır. Kulakta parazit mantarların çoğalması şeklinde gerçekleşir. Mantarlar sıcak olan yerlerde daha kolay gelişirler. Yani sıcak bir bölgede yaşıyorsanız ve kulağınız çok ter alıyorsa mantar olma olasılığınız daha fazladır.

Bazen egzama ve kulak mantarının birbirini desteklediği de olur. Yani egzama ile birlikte zamanla mantar da gelişebilir.

Kulak mantarı doğru krem veya ağızdan alınan ilaçla kolaylıkla çözülebilmektedir. Ancak tavsiye ile ilaç almamalı, doktoruna danışmalısınız.

Stres

Stres önemi tam kavranmamış bir hastalık nedenidir. Mide ağrılarından tutun da bağırsak problemlerine kadar birçok rahatsızlığın etkeni stres olabilmektedir. Kulak içi soyulması ve stresten kaynaklanıyor olabilir.

Bunun için stresten kaçınmalısınız dememiz gerekiyor ancak stresten kaçınmak çoğu zaman mümkün olmuyor. Çünkü insanın kendi stresini kontrol etmesi zordur. Bu nedenle olabildiğince sakin ve huzurlu bir hayat seçmeniz genel olarak da sağlığına olumlu katkı yapacaktır. İlerleyen stres durumlarında bir psikiyatri kliniğine başvurmanız faydalı olacaktır.

Dış Kulak İltihabı

Kulak girişinden kulak zarına kadar olan kısma dış kulak denmektedir. Dış kulak yolunda iltihap oluşmasının ana nedeni hijyen eksikliğidir. Kirli sularda yüzmek, kulağı iyi temizlememek, kulağı ıslak bırakmak gibi nedenlerle dış kulak yolu iltihabı gerçekleşebilir.

Dış kulak iltihabının sonucu olarak kulak içi deri soyulması egzama görülebilir. Bu hastalık ciddi şekilde ilerleyebilir ve sağır olmaya kadar varan riskler de taşır.

Dış kulak yolu iltihabı için temizliğinize dikkat etmeli ve pis sularda yüzmemelisiniz. Hastalık durumunda ise mutlaka doktora görünmeniz gerekir.

Terleme

Terleme mantar oluşumuna ve deri soyulmasına neden olabilir. Kulak içi kapalı olduğundan terin orada kalmasına ve tuzlu yapısından dolayı tahrişe neden olmasına yol açabilir. Özellikle sıcak bölgelerde bulunan insanlarda ve yaz aylarında bu nedenle ortaya çıkan kulak içi soyulması daha yaygındır.

Aşırı terlemeden kaçınmanın çözümü bellidir. Sıcaklarda fazla fiziksel aktiviteden kaçınmak gerekir. Ayrıca kulak içi temiz tutulursa terlemeden görülecek zarar azalacaktır.

Yanlış Kulak Çöpü Kullanımı

Temizlik amacıyla kullanılan kulak çöpünün yanlış kullanılması, fazla bastırılması kulak derisini çizebilir. Bu çizikler kulakta yara oluşumuna ve deri soyulmasına neden olabilir.

Kulak çöpü bilinçli kullanılmalıdır. Kişisel kulak temizliği için kullanılan maddeler doğru seçilmeli ve herkes kendi kulağı için uygulamalıdır. Başka kişinin kulağını temizlemek kulak zarı yırtılmalarına dahi neden olabilmektedir.

Kulak İçi Soyulması Tedavisi

Kulak içi soyulması için tek tedavi yöntemi yoktur. Yukarıda belirttiğimiz gibi çok çeşitli nedenler olabildiği için tedaviler de çeşitli olacaktır.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Şunu unutmamak gerekir ki bitkisel tedavi sadece alternatif tedavidir. Özellikle ilerlemiş vakalarda mutlaka ama mutlaka doktora danışmak gerekir.

Kulak içi deri soyulması için kullanılabilecek doğal ürünler aşağıda sıralanmıştır:

  • Zeytinyağı deriyi yumuşatmada etkin bir maddedir.
  • Nane yağı bütün cilt rahatsızlıklarında çok sık tercih edilen bir üründür. Cildi yumuşatır ve nemlendirir.
  • Salatalık sürüldüğü yerde nemlenme ve rahatlama sağlar.
  • Doğal sabun kullanılarak ilgili bölgenin temizliği için cildin korunması sağlanabilir.

Dermovate Krem

Dermovate krem modern tıbbın mucizesi niteliğinde bir ilaçtır. Egzama türü deri soyulmalarında ve cilt problemlerinde bu krem etkin olarak kullanılmaktadır. Ancak bu ilacı dikkatli kullanmak gerekir. Bu nedenle doktorunuza danışmalı ve ilacı reçete ettirmelisiniz.

Doktorunuz size dermavate krem kullanımı konusunda bilgi verecektir. Eğer rahatsızlığınız bu kreme uygun değilse başka krem veya alternatif ilaç da tercih edilebilir.

Kulak İçi Deri Soyulması İçin Alınabilecek Önlemler

Kulak derisi dökülmesi veya kulak kepçesinde yara olmak üzere deri soyulmasıyla birlikte sağlığını tehdit edebilecek birçok durum ortaya çıkabilir. En iyi tedavi yöntemi hastalığa hiç yakalanmamaktır.

Bu nedenle aşağıdaki önlemleri uygulayarak bu tür rahatsızlıklara yakalanmamaya çalışmalıyız. Eğer hastalığı bir kere yaşayıp kurtulduysak tekrar etmemesi için de bu önlemleri kullanabiliriz:

  • Genel vücut temizliğine dikkat edilmeli ve düzenli duş alınmalıdır.
  • Duştan sonra kulaklar mutlaka temizlenmeli ve ıslak bırakılmalıdır.
  • Vücudun su sıkıntısı yaşamaması için özellikle yaz aylarında bol su içilmelidir.
  • Kulak içi terli bırakılmamalı, mutlaka temizlenmelidir.
  • Çok sıcakta zorlayıcı fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır.
  • Kulak temizliği yaparken dikkatli olmak gerekir. Bilmediğimiz bir maddeyi asla kulak içine uygulamamalıyız.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git