Kronik Üretrit: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Kronik üretrit, haftalar ile aylar arasında devam eden bir idrar inflamasyondur (şişlik ve ekstra immün hücrelerin varlığı ile birlikte). Bu yazıda kronik üretrit nedenleri, belirtileri ve tedavisi konusunda bilgi vereceğiz. Aynı zamanda üretrit kendiliğinden geçer mi sorusuna da yanıt vereceğiz.
İçindekiler:
Nedenleri, İnsidansı ve Risk Faktörleri
Kronik üretrit genellikle ya bir bakteriyel enfeksiyon ya da yapısal sorundan kaynaklanır (üretranın daralması). Ayrıca duygusal bozukluklar da dahil olmak üzere çeşitli sistemik hastalıklarla ilişkili olabilir. Üretrit kadınlarda veya erkeklerde ortaya çıkabilir.
Üretrit, ağrılı idrara çıkma ve idrar sıklığı gibi başlıca belirtileriyle yaygındır. Bu semptomları yaşayan kişiler arasında, %50 ila 75’inde idrar yolu veya mesanenin (sistit) ilk kez veya tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonu mevcuttur, %10’a varan oranda vajiniti olan kadınlar ve kalanı üretral sendromlu kadınlardır. (semptomlar herhangi bir bakteriyel enfeksiyon kanıtı olmadan da görülebilir).
Cinsel yolla bulaşan çeşitli hastalıklara neden olan organizmalar, hastalığın olası etkenleri arasında yer almaktadır. Chlamydia ve gonorhea gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar üretrite neden olabilir.
Bu durumdan sorumlu olabilecek diğer yaygın bakteriyel organizmalar arasında, idrar yolu enfeksiyonlarından sorumlu ortak bir bakteri olan E. coli yer alır. Ortak kişisel hijyen ürünleri, özellikle kadınsı ürünler, kronik kimyasal üretritlere neden olabilir.
Kronik üretrit bazı durumlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan da kendiliğinden geçer. Ancak bu ihtimale güvenmek yerine tedbir almak ve doktora başvurmak gereklidir.
Kronik Üretrit Belirtileri
Aşağıdaki belirtiler kronik üretrit belirtisi olabilir.
- İdrar sıklığı ve aciliyeti
- İdrar yaparken yanma, ağrılı idrara çıkma
- Üretral akıntı (eğer varsa, iç çamaşırını lekeleyebilir ve kanlı veya irin gibi görünebilir ve genellikle kötü kokar)
İşaretler ve Testler
- Bir idrar tahlili potansiyel enfeksiyonu veya inflamasyonu gösterebilir.
- Enfeksiyonu ve nedensel ajanı doğrulamak için bir idrar kültürü yapılır.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkların dışlanması için üretral akıntı kültürü veya vajinal kültür numuneleri elde edilebilir.
- Üretrayı direkt incelemek için sistoskopi ve üretroskopi yapılabilir. Bu testler bir üretral striktürü (daraltma), bir üretral divertikülü veya bir kitleyi (bir üretral tümör gibi) ortaya çıkarabilir.
Kronik Üretrit Tedavisi
Enfeksiyon kanıtı mevcutsa, antibiyotikler başlatılır ve tüm ilaçlar alındıktan sonra bir idrar kültürü gerçekleştirilir.
Cinsel ilişkiye bağlı üretrit veya sistit atakları tekrarlayan kadınlar için, profilaktik (önleyici) antibiyotiklerin dozu (cinsel ilişkiden kısa bir süre önce veya sonra alınır) reçete edilebilir.
Üretral sendromu olan kişilerde (enfeksiyon kanıtı olmayan semptomlar), idrar rahatsızlığını azaltmak için fenazopiridin (Pyridium) reçete edilebilir.
Olguların çoğunda, nedensel bir ajan tanımlanabilir ve uygun tedavi başlatılabilir. Kronik üretrit, üretral darlıklara yol açabilir ve genişletme veya cerrahi düzeltme gerektirebilir.
Uzun süreli, tedavi edilmemiş enfeksiyon, üretrayı daraltmaya devam ederek, mesanenin tamamen boşaltılmasında güçlükle sonuçlanabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da görülebilir. Daha az sıklıkla, piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu) veya böbrek fraksiyonu da dahil olmak üzere idrar yolu sisteminde yapısal hasar meydana gelebilir.
Semptomlar ortaya çıkar çıkmaz uygun bir sağlık kuruluşundan yardım almak, kronik üretritin neden olduğu yapısal hasarı önlemek adına önemlidir.
Henüz yorum yapılmamış.