Su İçerek Zayıflamak Şehir Efsanesi Değil

Su İçerek Zayıflamak Şehir Efsanesi Değil
11 Mayıs 2018 tarihinde eklendi, 463 kez okundu.

Günlük su ihtiyacı kişinin metabolizmasına göre değişiklik gösterir. Uzmanlar, aşırı su kaybının olmadığı durumlarda günlük olarak; erkekler için 10, kadınlar için 8 bardak su içilmesini tavsiye ediyor. Yine, kişinin metabolik durumuna göre bu rakamlar 2 aşağı veya 2 yukarı olarak düzenlenebilir. Mevsimsel şartlar ise, bu sayılar üzerinde doğrudan etkilidir.

Sürekli terlediğiniz sıcak yaz günlerinde günlük su ihtiyacı artacaktır. Bu durum, kışın su alımını azaltmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Kış aylarında da uzmanların önerdiği ölçülerde su tüketimine devam etmeniz gerekmektedir. Su içmek için susamayı beklememeli, günlük önerilen su ihtiyacını takip etmelisiniz. Bu düzen, zayıflamak isteyen kişilere de yardımcı olacaktır.

Kısacası su içerek zayıflamak mümkündür. Günde 8 ile 10 bardak su içmek, diyet ve egzersiz ile birlikte sağlıklı kilo verme sürecini desteklemektedir. Düzenli su içmek, metabolizma çalışma hızını artırarak toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu da zayıflamanızı fark edilir ölçüde kolaylaştıracaktır.

Su İçmek Nasıl Zayıflatır?

Suyun teknik olarak doğrudan zayıflatma gibi bir özelliği yoktur. İstediğiniz kadar yiyip, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olup, sadece su içerek zayıflamanız mümkün değildir. Suyun zayıflama konusundaki desteği metabolizma hızı olarak öne çıkıyor.

Hızlı çalışan bir metabolizma, aşırı kilo alımını bir seviyede önler ve kilo vermek için uygulanan programların etkinliğini arttırır. Su içmenin zayıflamaya yönelik bir diğer etkisi de tokluk hissi sağlamasıdır. Dolayısıyla, düzenli su içtiğinizde tok hissedecek ve öğünlerinizde daha az yemek yiyeceksiniz.

Tüm bunlarla birlikte, zayıflamayı yavaşlatan toksinlerin vücuttan atılması da düzenli su tüketimiyle mümkün olmaktadır. Uzmanlar, her öğünden önce 1 bardak su içilmesini ısrarla tavsiye etmekteler. Bunu alışkanlık haline getirmeniz, öğünlerinizden alacağınız fazla kalorileri önleyecektir.

Kısaca şöyle söyleyebiliriz. Hangi diyeti uygularsanız uygulayın bütün hepsinde ortak nokta bol su içmenin sağlıklı olduğu yönündedir.

Boy ve Kiloya Göre Su Tüketimi Nasıl Olmalı?

Su, vücut ağırlığımızın %60’lık kısmını oluşturmaktadır. Kilonuza göre su ihtiyacını belirlemenin bir formülü mevcuttur. Ağırlığınızı 32 ile çarparak ulaşacağınız rakamı, litre bazında günlük su ihtiyacı olarak belirleyebilirsiniz. Örneğin 60 kilo bir bayanın 60×32=1.920, yani günlük yaklaşık 2 litre su ihtiyacı söz konusudur. Su kaybının yoğun olduğu durumlarda (sıcaklar, ishal, aşırı efor vb.) su tüketimini arttırmak gerekir.

Düzenli su içmek tahmin edeceğiniz üzere sadece zayıflamak isteyenlerin uygulaması gereken bir şey değildir. Az su içmek, vücudu pek çok hastalığa karşı zayıf kılar. Sindirim sorunları başta olmak üzere; yorgunluk hali, erken yaşlanma, yüksek kan basıncı, eklem ağrıları, böbrek hastalıkları ve cilt probremleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Su Yerine Farklı Sıvılar Tüketmek

Vücut hücrelerinin hayati fonksiyonu için birincil içecek sudur. Günümüzdeki pek çok hastalığın temelinde az su içmek yatıyor. Düzenli su içme alışkanlığı olmayan insanlar sıvı ihtiyaçlarını meyve suları, çay ve benzeri içeceklerden karşıladıklarını sansa da, bu pek tabii ki yanlıştır. Vücudun sıvı ihtiyacıyla su ihtiyacı farklı şeylerdir.

Vücudun su ihtiyacı farklı sıvılar ile giderilemez. Aksine, bu sıvılar vücuttaki suyun atılmasını destekler. Yani vücudun su ihtiyacını daha da arttırırlar. Hatta bazı içecekler su ihtiyacını arttırdığı gibi, vücuda ekstra şeker ve kalori girmesini de sağlar. Aşırı meşrubat tüketiminin mideye verdiği zararlar ise ayrıca bir sağlık sorunudur. Uzmanların suya alternatif olmamakla birlikte buna yakın olarak tek önerisi kafeinsiz bitki çayı içmektir.

Bu konuda sıkça tavsiye edilen içecek olarak; Yeşil Çay Nasıl Yapılır başlıklı makalemizden faydalanabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git