Parkinson Hastalığı: Nedenleri, Semptomları, Teşhis ve Tedavisi

Parkinson hastalığı hareket kabiliyetinizi kısıtlar. Beyindeki belirli sinir hücrelerinde bir sorun olduğunda oluşur.
Normal olarak, bu sinir hücreleri dopamin adı verilen önemli bir kimyasal üretirler. Dopamin, beyninizin hareketini kontrol eden kısmına sinyaller gönderir. Kaslarınızın sorunsuz hareket etmesini ve yapmasını istediğiniz şeyi yapmasını sağlar. Parkinson’unuz olduğunda, bu sinir hücreleri parçalanır. Bu durumda yeterli dopamin üretilemez ve istediğiniz gibi hareket etmekte zorlanırsınız.
Parkinson progresiftir yani zamanla kötüleşir ancak bu yıllar içinde yavaş yavaş olur.
İçindekiler:
Parkinson Hastalığına Ne Sebep Olur?
Kimse bu sinir hücrelerini parçalayan şeyin ne olduğunu bilemez. Ama bilim adamları cevabı aramak için çok fazla araştırma yapıyorlar. Yaşlanma ve zehirlenme gibi birçok olası neden üzerinde çalışıyorlar.
Bazı insanlarda anormal genler Parkinson hastalığına neden olur. Ancak şimdiye kadar genetik olarak aktarıldığına dair yeterli kanıt yoktur.
Semptomlar Neler?
Parkinson’un dört ana belirtisi şunlardır:
- Titreme
- Sertleşmiş kaslar
- Yavaş hareket
- Denge veya yürüme ile ilgili problemler
Titreme, fark ettiğiniz ilk semptom olabilir. Herkesin sahip olmadığı halde, hastalığın en yaygın belirtilerinden biridir.
Titreme genellikle tek bir kolda veya bacakta veya vücudun sadece bir tarafında başlar. Uyanık olduğunuzda etkilenen kolu veya bacağı hareket ettirmediğinizde daha kötü olabilir. Uzuvları hareket ettirdiğinizde veya uykuda olduğunuzda biraz daha iyi hissedilebilir.
Zamanla, Parkinson tüm vücut kaslarınızı etkileyebilir, bu nedenle yutkunma veya kabızlık gibi sorunlara yol açabilir.
Hastalığın ilerleyen aşamalarında, Parkinson hastası bir kişi, sabit veya boş bir ifadeye, sorunlu konuşmaya ve başka problemlere sahip olabilir. Bazı insanlar da zihinsel becerileri kaybeder.
İnsanlar genellikle 50 ile 60 yaşları arasında semptom gösterirler. Ancak bazen semptomlar daha erken başlar.
Parkinson Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz belirtileriniz ve geçmiş sağlığınız hakkında sorular soracaktır ve nörolojik bir muayene yapacaktır. Bu, sinirlerinizin ne kadar iyi çalıştığını gösteren soruları ve testleri içerir. Örneğin doktorunuz nasıl hareket ettiğinizi izler, kas gücünüzü, reflekslerinizi ve görme yetinizi kontrol eder.
Doktorunuz ayrıca ruh haliniz hakkında sorular soracaktır.
Parkinson hastalığınızın olup olmadığını doktorunuza bildirebilecek hiçbir laboratuvar ya da kan testi yoktur. Ancak, doktorunuzun belirtilerinize neden olabilecek başka hastalıkları elemesine yardımcı olacak testler yapılabilir. Örneğin, bir inme veya beyin tümörü bulgularını aramak için bir MR görüntüleme yöntemi kullanılabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Şu anda Parkinson hastalığının tedavisi yoktur. Ancak, semptomları kontrol edebilen ve hastanın yaşamasını kolaylaştıracak birçok ilaç türü vardır.
Semptomlarınız hafifse tedaviye bile ihtiyacınız olmayabilir. Doktorunuz, semptomlarınız günlük yaşamınızı etkilemeye başlayana kadar ilaç yazmayı bekleyebilir. Semptomlarınız kötüye gittikçe doktorunuz ilaçlarınızı düzenleyecektir. En iyi sonuçları almak için birkaç ilacı birlikte almanız gerekebilir.
Levodopa (L-dopa olarak da bilinir) Parkinson’un semptomlarını kontrol etmek için en iyi ilaçtır. Ancak uzun süre veya yüksek dozda kullanırsanız sorunlara neden olabilir. Bu yüzden doktorlar bazen hastalığın erken evrelerinde insanları tedavi etmek için başka ilaçlar kullanırlar.
İlaç almaya başlama kararı ve hangi ilacın alınması gerektiği her hasta için farklı olacaktır. Doktorunuz bu seçimleri yapmanıza yardımcı olabilir.
Bazı durumlarda, derin beyin uyarımı olarak adlandırılan bir tedavi de kullanılabilir. Bu tedavi için bir cerrah beyine teller yerleştirir. Teller, hareketi kontrol eden beynin bölümlerine küçük elektrik sinyalleri taşır. Bu küçük sinyaller, beynin bu bölümlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
Evde yapabileceğiniz birçok şey mümkün olduğunca bağımsız ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı yiyecekler tüketin ve enerjinizi akıllıca kullanın. Her gün biraz egzersiz yapın. Fizik tedavi ve mesleki terapi de semptomların hafifletilmesinde yardımcı olabilir.
Henüz yorum yapılmamış.