Bademcik İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Boğaz arkasında iki kitle olarak yer alan bademcikler, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Ancak, bazen bademcilerin kendisi de enfeksiyon kapabilir. Bakteri ya da virüsler tarafından bademcikler şişer ve iltihaplanır.
Bademcik iltihaplanması çocuklarda çok yaygındır. Bu durum bazen ar arda tekrarlanabilir. Doktora başvurulduğunda, bademcik üzerinden pamuklu çubukla örnek alınır ve test edilir. Enfeksiyona bakterilerin sebep olup olmadığı saptanır.
Bademcik iltihabı hastalığı tanısı konulduktan sonra, genelde antibiyotik tedavisi cevap verir ve hızlı bir iyileşme gerçekleşir. Ancak bademciklerin kaptığı bakteri enfeksiyonlarına karşı her zaman antibiyotik tedavisi işe yaramayabilir. Bazı durumlarda bademcik iltihaplanması belirtileri şiddetli olabilmektedir. Genelde antibiyotik tedavisine başlanıldıktan iki ya da üç gün sonra bademciklerin şişliği azalır ve iyileşme olur. Bunun için doktorun reçetede yazdığı ilaçları düzenli olarak kullanmak önemlidir.
Bademcik iltihaplanmasına bir virüs neden olduğu zaman, antibiyotikler işe yaramaz ve vücudun kendisi bu enfeksiyon ile mücadele eder.
Bademcik iltihabı tanısı konulduktan sonra hastalara şunlar önerilir:
- Yeterince dinlenme
- Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak ya da çok soğuk sıvıların alımı
- Aromalı jöle, dondurma veya elma püresi gibi yiyecekler yenmesi
- Boğaz kuruluğunu önlemek için odanın sürekli nemli tutulması
- Ilık tuzlu su ile gargara
- Boğaz pastili kullanımı
- Ağrı kesiciler
Bademcik iltihabı hastalığının tekrar etmesi durumunda, üst solunum yolu tıkanıklığı olabilir ve çocukların okula devam etmesine engel olabilir. Bu gibi sık tekrarlayan durumlarda doktorlar bademciklerin cerrahi yöntemler ile alınmasını tavsiye edebilirler.
Henüz yorum yapılmamış.