Zollinger-Ellison Sendromu ve Peptik Ülser

Zollinger-Ellison Sendromu ve Peptik Ülser
31 Ağustos 2018 tarihinde eklendi, 503 kez okundu.

Zollinger-Ellison sendromu, pankreas veya üst ince bağırsağın (duodenum) bir kısmında gastrinomas adı verilen tümörlerin bulunduğu nadir bir durumdur. Tümörler gastrin denilen büyük miktarda hormon salgılarlar. Gastrin daha fazla asit üretmek için mideye sinyal gönderir.

  • Yaşamları boyunca bir noktada Zollinger-Ellison sendromu olan kişilerin %90 ila% 95’i genellikle üst ince bağırsakta (duodenum) peptik ülser geliştirir.
  • Bu sendromu olan insanlarda ortaya çıkan ülserlerin tedavi edilmesi genellikle zordur, ancak genellikle yüksek dozda bir proton pompası inhibitörü ile kontrol edilebilir.

Bu sendrom son derece nadirdir, ancak kişinin şiddetli veya tekrarlayan peptik ülseri olduğunda bir neden olarak düşünülebilir.

  • Zollinger-Ellison sendromu her yaşta ortaya çıkabilir, ancak belirtilerin 30 ve 60 yaşları arasında ortaya çıkması daha olasıdır.
  • Bu sendromu olan bazı kişiler için, tümörler kanserlidir (malign) ve lenf düğümlerine ve karaciğere yayılabilirler.

Zollinger-Ellison sendromu için ana tedavi, proton pompa inhibitörleri almak ve asitlerin aşırı üretimine neden olan tümörleri çıkarmaktır. Bu ameliyat başarılı olursa, artık ilaç almanıza gerek kalmayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git