Katarakt Nedir, Nasıl Anlaşılır, Ameliyat Şart Mıdır?
Katarakt hastalığı tam görme kaybına yol açabilen, yaş ilerledikçe ortaya çıkan ve mutlaka göz doktoruna başvurulması gereken bir durumdur. Katarakt hastalığının belirlenmesinde kullanılan en basit test, zayıf ışıkta okuma testidir. Bu testte kişi gösterilen yazıları loş ışıkta okuyamayıp iyi aydınlatılmış ortamda çok daha rahat okuyorsa bu durum göz merceğinin bulanıklaştığının ilk işareti olabilir.
Göz merceğinin bulanıklaşmasına katarakt denir. Gözümüzün içinde bulunan bu lens ışığı alan ve ışığın kırılmasını sağlayan doğal bir mercektir. İris ve vitreus arasında yer alır ve görmemizi sağlar.
Genç insanlarda göz merceği temiz, esnek ve şeffaftır. Yaşla birlikte esnekliğini kaybetmeye başlar ve bulanıklaşır. Katarakt bulanık görmeye neden olur. Üstelik bulanıklık görüş genellikle ortadan başlar ve hastalığın ilerlemesiyle çevreye doğru yayılır, tedavi edilmez ise tam körlüğe yol açar.
Katarakt sadece yaşlılarda değil bazen gençlerde de, bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Örneğin göze alınan darbeler, bazı hastalıkların komplikasyonları, bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, şeker hastalığı gibi endokrin sistem hastalıkları, radyasyon, bazı toksik maddeler (cıva, naftalen, talyum, dinitrofenol), diğer göz hastalıkları (glokom, yüksek miyop) ve genetik bozukluklar katarak oluşumuna neden olur.
Yukarıda belirtildiği gibi, bir kataraktın ilk semptomları kolayca belirlenebilmektedir. Parlak ışıkta gösterilen yazıları okumak loş ışığa göre daha kolay oluyorsa katarakttan şüphelenilir. Parlak ışıkta göz bebeği büzülür. Mercek, kataraktlı bölgenin ortasına yerleşir ve görme bulanıklaşır. Göz bebeği daha da büzülür. İlerleyen kataraktlarda gözler, lekelere, çizgilere ve görüntülerin çoğalmasına neden olabilir. Gözbebeği siyahtan beyaza renge doğru değişir.
Göz doktoru, gözün fundus bölgesini bir lamba yardımıyla inceler ve gözün genel muayenesini yapar.
İnsanlar farklı sürelerle katarakt gelişebilir. Hızla ilerleyen katarakt 4-6 yıl içinde körlüğe yol açabilir. Hastaların % 70’inde, göz merceği 10 yıl içinde ortalama olarak bulanıklaşır.
Katarakt modern tıp için ciddi bir hastalık olmasına rağmen, kolayca tedavi edilir. Tedavisi sadece ameliyatla mümkündür. Herhangi bir ilaç kataraktı düzeltemez. Göz merceği doğal bir mercektir, kan damarları veya sinir uçları yoktur. Operasyon sırasında doktor bulanıklaşmış ve esnekliğini kaybetmiş göz merceğini, yeni, şeffaf bir mercekle değiştirir.
Yapay mercek implantasyonu, yalnızca hastalığın görmenin tamamen kaybolmadığı aşamasında mümkündür, bu nedenle doktora başvurmaktan ve ameliyat olmaktan çekinmeyin. Lokal anestezi altında yapılan ameliyat kısa sürer ve iyileşme oldukça hızlıdır. Her yaştan insan tarafından tolere edilebilir.
Henüz yorum yapılmamış.