Heterokromi (Göz Rengi Farklılığı)

Heterokromi, kişinin göz rengindeki bir farkı tanımlamak için kullanılan terimdir. Merkezi heterokromalı birisinin aynı göz içinde farklı renk vardır. Komple heterokromi, iki farklı renkli göze sahip olmayı tanımlar.
Gözün heterokromisi, cilt, saç ve gözlere renk veren pigment olan melanin konsantrasyonu ve dağılımındaki değişimlerden kaynaklanır.
“Heterokromia” kelimesi, “heteros” kelimesinin farklı ve “renk” anlamına geldiği antik Yunancadan türetilmiştir. Durum ayrıca heterokromia iridis veya heterokromia iridum olarak da bilinir.
Göz rengini ne belirler?
Göz rengi, iristeki melanin yataklarının bir sonucudur ve burası gözün, giren ışığın miktarını kontrol etmek için gözbebeği büyütme ve küçültmekten sorumlu olan kısmıdır. Mavi gözlerde melanin küçük miktarlarda iken kahverengi gözler melanin açısından zengindir.
İris rengi bir kişinin hayatı boyunca sabit kalabilir. Örneğin, birçok bebek hayatın ilk 3 yılında kararan mavi gözlerle doğar. Bu değişim melanin geliştikçe oluşur.
Melaninin düzensiz dağılımı, merkezi heterokromya ve diğer heterochromia türlerine yol açar.
İçindekiler:
Heterokromi Nedenleri
Araştırmalar, insanlarda çoğu heterokrominin iyi huylu olduğunu ve altta yatan bir anormallik olmaksızın gerçekleştiğini göstermektedir.
Genetik ve Nadir Hastalıklar Bilgi Merkezine göre, gözün heterokromisi vakalarının çoğu, aile öyküsü olmayan kişilerde düzensiz olarak ortaya çıkar.
Bununla birlikte, bazı genetik heterokromi hastalıkları ve sendromları ile bağlantılıdır:
- Bloch-Sulzberger sendromu
- Bourneville hastalığı
- Hirschsprung hastalığı
- Horner sendromu
- Parry-Romberg sendromu
- Sturge-Weber sendromu
- von Recklinghausen hastalığı
- Waardenburg sendromu
Hastalık, yaralanma ya da ilaç nedeniyle yaşamın ilerleyen döneminde gelişen heterokromi, edinilmiş heterokromya olarak bilinir. Bu genetik formdan daha az görülür.
Ek olarak, glokom tedavisinde kullanılan latanoprost adı verilen ilaç, göz renginde 5 yıl veya daha uzun süre %33’e varan oranlarda değişiklikler ile ilişkilendirilmiştir. Bir zamanlar glokomu tedavi etmek için kullanılan fakat şimdi kirpikleri kalınlaştırmak için kullanılan bir ilaç olan Latisse de göz renginde bir değişikliğe neden olabilir.
Heterokromi Çeşitleri
Gözün farklı heterokromi türleri şunlardır:
Merkezi Heterokromi
Merkezi heterokromi aynı iriste iki farklı renge sahip olarak karakterize edilir. Genellikle, irisin dış ve iç halkası farklı renktedir.
İç halka çoğunlukla, göz bebeğinden ya da irisin ortasındaki siyah daireden yayılan farklı renklerde görünmektedir. Bu desene sahip olan gözler “kedi gözleri” olarak adlandırılabilir. Dış renk, merkezi heterokromi olan insanlarda gerçek iris rengi olarak kabul edilir.
Merkezi heterokromi düşük seviyelerde melanin içeren irislerde meydana gelir.
Komple Heterokromi
Bu durumdaki insanlar iki farklı renkli göze sahiptir. Örneğin, bir göz mavi diğer göz kahverengi olabilir. Heteroktominin bu durumda belirginliği söz konusudur. İki gözün rengi birbirinden net bir şekilde farklıdır.
Heterokromi olmak istiyorum diyen çeşitli insanlar bulunuyor. Bunun ana nedeni iki göz renginin komple farklı olmasının ilgi çekici bir durum olmasıdır. Ancak sonradan göz renginin farklı olması çok söz konusu bir durum değildir. Çünkü belirttiğimiz gibi bu durum genlerle alakalı bir durumdur.
Sektörel Heterokromi
Kısmi heterokromi olarak da bilinen sektörel heterokromalı kişilerde irisin bir kısmı diğerlerinden farklı bir renktedir. Sektörel heterokromya genellikle gözün irisindeki düzensiz bir noktayı andırır ve etrafında bir halka oluşturmaz.
Sektörel heterokromi neden olur dersek yine aynı cevapla karşılaşırız: Genetik. Eğer genlerinizde kısmı, merkezi ya sektörel heterokromi durumlarının hangisinin kodu varsa onu olursunuz.
Heterokromi Tanısı
Bir optik test, heterokromia için altta yatan nedenleri eleyebilir. Çoğu merkezi heterokromi benigndir (iyi huylu). Bunlar medikal durumlarla bağlantılı değildir ve görmeyi etkilemez veya komplikasyonlara yol açmaz. Bununla birlikte, diğer tıbbi durumları dışlamak için bir kontrol gereklidir. Göz muayenesi genellikle gerekli olacaktır, kan testleri ve kromozom çalışmaları da dahil olmak üzere başka testler de gerekebilir.
Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre, başka bir sorun yoksa tedavi genellikle gerekli değildir.
Henüz yorum yapılmamış.