Besi Kuzu Günde Kaç Kilo Alır?
Hayvancılığı profesyonel olarak yapmak isteyen herkes için hangi hayvanın hangi dönemde ortalama hangi ölçüde kilo aldığını bilmek çok önemlidir. Bu yazıda besi kuzu günde kaç kilo alır sorusu üzerinde duracağız. Kuzu besleyen veya beslemeyi düşünenler arasında çok sık sorulan bir sorudur.
Aslında bu soruya çok net cevap vermek her zaman mümkün değildir. Çünkü kuzunun genetik özellikleri ve beslenmesi bu konuda çok önemli rol oynamaktadır. Ayrıca çeşitli besi kuzusu yetiştirme yöntemleri vardır. Her yöntemde yapılan masraf ve alınan kilo da farklılık gösterir. Ancak biz burada genel bilgiler vermeye çalışacağız.
Besi Kuzunun Kilo Alma Süreci
Kuzuların kilo alma süreci doğumdan sonraki süreçte çok hızlıdır. Annesinden süt emen bir kuzu en hızlı kiloyu alır. zamanla kademeli olarak kilo alma azalır ve belli bir aşamadan sonra durma noktasına gelir. Kuzularda kilo alma süreci genel bir ortalama verirsek bu şekilde ilerler:
- Erkek kuzu 5 – 5,5 kilo civarında, dişi kuzu ise 4 – 4,5 kilo civarında doğar.
- Kuzu birinci ayda 8 – 10 kilo civarında alır. 1 aylık kuzu ortalama 13 – 15 kilo gelebilir.
- Kuzu ikinci ayda 6 – 8 kilo alır. 2 aylık kuzu ortalama 19 – 20 kilo gelir.
- Kuzu üçüncü ayda 5 – 6 kilo alır. 3 aylık bir kuzu genellikle 25 kiloyu aşmış olur.
- Besi kuzusu ortalama 6 – 7 aylık bir sürede 35 – 40 kilo canlı ağırlığa ulaşmaktadır.
Kısaca özetlersek besi kuzu ayda ortalama 5 – 10 kilo arasında alabilir. Doğuma yakın aylarda kilo alma hızı da yüksektir. Toklu besiye çekilen hayvanlarda da toklu besi sürecinde yine yüksek kilolar alınır.
Burada bu rakamlar sizin konu hakkında bilgi sahibi olmanız için elbette yeterli değildir. Kuzuda kilo alma sürecinde kullanılan besi yöntemlerine göre de büyük farklılıklar gösterir.
Kuzuda besi yaparken süte ağırlık verdiğinizde kuzunun sütünden feragat edersiniz. Yeme ağırlık verdiğinizde ise yem maliyetiniz artar. Ayrıca kuzu yetiştirdiğiniz yerde mera olup olmaması da yapacağınız besi yöntemini değiştirir. Bütün bunlar kuzunun alacağı kiloyu ve besi süresini değiştirir. Kuzuların kilo almasını etkileyen en önemli faktörlerden biri kuzunun cinsi ve genetik özellikleridir.
Kuzunun İyi Kilo Alması İçin Ne Yapılabilir?
2 aylık kuzu kaç kilo gelir, 6 aylık kuzu kaç kilo gelir gibi sorularla sık karşılaşıyoruz. Bu sorular yukarıda bahsettiğimiz gibi çeşitli faktörlere göre yanıt bulabilir.
Eğer besi kuzusu yetiştiriciliği yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlara dikkat ederseniz veriminiz artar.
- Kuzuda doğru genetik özellikler ile doğru tür kullanmak önemlidir.
- Ekonomik olarak size uygun olan besi yöntemini seçmeniz gerekir.
- Kuzunun iyi doğum kilosuyla doğması büyük avantaj sağlar.
- Kuzunun hastalanmaması için doğumda gelen ağız sütünden içirmeniz önemlidir.
- Yine aşılama kuzuları hastalıklardan koruyacaktır.
- Hastalanmayan kuzu daha iyi beslenecek ve daha hızlı kilolanacaktır.
- Besiye çekeceğiniz kuzuları doğru seçmeniz gerekir. Bu da biraz tecrübeyle olur.
- Kesim sırasında canlı ağırlığın yaklaşık yarısı kadar et elde edersiniz. Hesabınızı buna göre yapmanız gerekir.
Besi kuzusu yetiştiriciliğinde farklı yöntemler ön plana çıkmaktadır. Bunlardan en önemli dört tanesini şöyle sıralayabiliriz:
- Entansif (yoğun) kuzu besisi
- Uzatılmış kuzu besisi
- Toklu besisi
- Süt kuzusu besisi
Bu besi yöntemleri birbirinden farklı özellikler gösterir. Her birinin diğerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bu yöntemlerin farkını başka bir yazıda ele alacağız.
Henüz yorum yapılmamış.