Zika Virüsü: Nasıl Yayılır, Semptomları ve Tedavisi

Zika Virüsü: Nasıl Yayılır, Semptomları ve Tedavisi
31 Ağustos 2018 tarihinde eklendi, 461 kez okundu.

Zika virüsü, sivrisinekler tarafından yayılan bir virüs türüdür. Zika’yı taşıyan sivrisinekler gün boyunca en aktif olan türdür ancak geceleri ısırırlar.

Dünyanın daha kalabalık ülkelerine seyahat ederseniz, virüsün bulaşma olasılığı artar. Buralar; Güney Amerika, Orta Amerika, Meksika, Karayipler ve Pasifik Adaları olarak örneklendirilebilir.

Zika enfeksiyonu genellikle hafiftir ve semptomlara neden olmaz. Ancak hamile olan kadınlar için riskli olabilir çünkü doğum kusurlarına neden olabilir.

Uzmanlar, Zika virüsüyle oluşan enfeksiyonun Guillain-Barre sendromuna (GBS) neden olabileceğini bulmuşlardır. Ancak Zika virüsüyle enfekte olan az sayıda insan bu sendroma yakalanır.

Zika Virüsü Nasıl Yayılır?

Zika virüsü bulaşan gezginler, eve geldiklerinde ya da başka bir bölgeye seyahat ettiklerinde bu virüsü bulaştırabilirler. Isırılırlarsa, virüsü diğer sivrisineklere yayabilirler.

Zika ile enfekte olan hamile bir kadın, virüsü doğmamış bebeğine geçirebilir.

Zika, kişinin semptomları olmasa bile cinsel temas yoluyla yayılabilir. Fakat en çok virüslü bir sivrisinek tarafından ısırılma yoluyla yayılır.

Semptomlar Neler?

Zika ile enfekte olan kişilerin çoğunda herhangi bir semptom görülmez.

Başlıca semptomlar ateş, döküntü, ağrılı eklemler ve kırmızı gözlerdir. Semptomlar genellikle hafiftir. En çok ısırıktan bir hafta sonra başlarlar. Bazı insanlar da baş ağrısı ve kas ağrısı görülür.

Nasıl Tedavi Edilir?

Zika virüsü için herhangi bir tedavi yoktur. Semptomlar genellikle yaklaşık bir hafta sonra kendiliğinden geçer.

Semptomlarınızı tedavi etmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Asetaminofen (Tylenol), ibuprofen (Advil, Motrin) veya naproksen (Aleve) gibi reçetesiz bir ağrı ilacı almadan önce doktorunuza danışın. Ekstra dinlenin ve bol sıvı tüketin.

Hamileyseniz Ya Da Hamile Kalmayı Düşünüyorsanız?

Uzmanlar, Zika virüsü ile enfekte olmuş kadınlardan doğan bebeklerin, mikrosefali de dahil olmak üzere doğum kusurları için risk altında olduğuna inanmaktadır. Mikrosefali, bebeğin kafasının normalden daha küçük olması anlamına gelir. Bu, bebeğin beyin gelişiminde sorunlara neden olur.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), hamile kadınların Zika salgınlarının olduğu bölgelere seyahat etmeden önce doğum yapana kadar beklemelerini önerir.

Zika, kişinin semptomları olmasa bile cinsel temas yoluyla yayılabilir. Erkek partneriniz bir Zika salgının olduğu bir bölgeye gitmişse, CDC bebeğiniz doğana kadar cinsel ilişkide bulunmayı geciktirmenizi veya prezervatif kullanmanızı önerir.

Hamilelik planlayan kadınlar ve erkek partnerleri, Zika salgınlarının olduğu bölgelere seyahat etme riskleri hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır. Uzmanlar, Zika salgını olan bir bölgeye gittiğinizde hamileliği önlemenizi tavsiye eder.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git