Vajinit Nedir: Sebepleri, Semptomları, Teşhis ve Tedavisi

Vajinit, vajina enfeksiyonu veya iltihaplanmasıdır. Kaşınma, yanma, vajinal akıntı ve bazen de cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.
İçindekiler:
Vajinite Ne Sebep Olur?
Vajinit bakteriler, mantarlar veya diğer organizmalardan kaynaklanabilir. Banyo ürünleri, vajinal duş veya spermler de vajinayı tahriş edebilir. Kaşıntıya ve rahatsızlığa neden olabilir.
Yaygın olarak görülen üç vajinit tipi vardır:
Mantar enfeksiyonu: Sağlıklı bir vajinada normalde belirli sayıda bakteri ile birlikte az sayıda maya hücresi vardır. Normalde enfeksiyona sebep olan maya hücreleri enfeksiyon oluşturacak kadar yoktur. Fakat bazen vajinada maya hücrelerinin hızla çoğalması vajinit semptomlarına neden olur. Uzun süreli antibiyotik kullanımları da bazen bu duruma sebep olur. Hamilelik, östrojen içeren doğum kontrol hapları kullanmak ya da hormon tedavisi de vajinite neden olabilir.
Bakteriyel enfeksiyon: Bu, vajinada normal sayıda bulunan bakterilerin bir kısmının hızlı bir şekilde çoğalmalarına ve vajinit semptomlarına neden olur. Uzmanlar, tam olarak neden kaynaklandığından emin olamaz. Çünkü bakteriyel enfeksiyonlar pek çok nedenden olabilir. Bunlar arasında en çok gözlenen neden cinsel yolla bulaşmış enfeksiyonlardır. Ancak, doğum kontrol hapları, korunmasız cinsel ilişki, vajina hijyeninin yetersiz olması ve vajinal duş gibi nedenler de vardır.
Trikomonas enfeksiyonu: Bu enfeksiyon bir parazitin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyona sahip olan biriyle cinsel ilişkiniz varsa sizde de bu enfeksiyon görülebilir.
Başka bir vajinit tipi atrofik vajinittir. Bu, vajina duvarlarındaki dokuların incelmesi ve nem düzeyinin azalmasından kaynaklanır. Vajina tahriş olur. Bu genellikle östrojen hormonundaki azalmanın bir sonucu olarak menopozda görülür. Yumurtalıkların ameliyatla alınması durumda da atrofik vajinit görülebilir.
Semptomlar Nelerdir?
Vajinit belirtileri şunları içerebilir:
- Gri, yeşil veya sarı olmak üzere anormal vajinal akıntı
- Vajinal kızarıklık, şişlik, kaşıntı veya ağrı
- Vajinal koku
- İdrar yaparken yanma
- Cinsel ilişki sırasında ağrı veya kanama
Vajinit Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz kızarıklık ve şişlik için vajinayı kontrol eder ve vajinal akıntı örneğini alır. Alınan örnek, nefeksiyon nedenini belirlemek için laboratuarda test edilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer hamileyseniz, herhangi bir semptomunuz varsa doktorunuza başvurun. Bazı enfeksiyonlar hamileliğinizde sizi ve bebeğinizi etkileyebilir, bu nedenle doktorunuzla konuşmak ve doğru tedaviyi almak önemlidir.
Vajinal akıntınızdan alınan örnek sonucunda hangi tip vajinite sahipseniz bu yönde bir tedavi uygulanacaktır. Eğer mantar enfeksiyonu geçiriyorsanız doktorunuz vajinal fitil, antifungal bir krem veya fitil reçete edecektir. Ağızdan alınan antifungal tabletler de reçete edebilir.
Bakteriyel vajinit geçiriyorsanız doktorunuz bu sorunu tedavi etmek için antibiyotik verecektir. Genellikle hafif bir problemdir. Fakat tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir, bu yüzden doktora danışmaktan ve tedaviden çekinmeyin.
Atrofik vajinit durumu yaşıyorsanız östrojen kremleri veya tabletleri ile tedavi edilebilir.
Vajiniti Nasıl Önleyebilirsiniz?
Doktorunuz reçete etmeden antibiyotik almayın. Vajinanızın içinde veya çevresine kokulu, aromalı deodorantlar, spreyler vaya başka parfümlü ürünler kullanmayın.
Adet döneminizde, tamponları günde en az 3 kez değiştirin. Sürekli tampon kullanmayın. En fazla 8 saatte bir tampon değiştirin. Kullandığınız son tamponu çıkardığınızdan emin olun. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.
Henüz yorum yapılmamış.