Yaşa Bağlı İşitme Kaybı

Tıpta presbycusis olarak bilinen yaşa bağlı işitme kaybı, yaşlılarda oldukça sık görülen bir durumdur. Yaşa bağlı işitme kaybının en sık nedeni, iç kulaktaki sinir hücrelerinin doğal hasarıdır. Ses iç kulağa ulaşır, ancak sinir hücrelerindeki bozulma işitme kaybına neden olur. Bu durum sensorinöral işitme kaybı olarak bilinir.
Yaşa bağlı işitme kaybına, dış kulağı veya orta kulağın kemiklerini etkileyebilecek yaşa bağlı değişiklikler de neden olabilir; bu da sesin iç kulağa güçlü bir şekilde gelmemesine yol açar. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet gibi uzun süreli hastalıklar veya kan dolaşımı ile ilgili diğer sorunlar yaşa bağlı işitme kaybına neden olabilir.
Yaşa bağlı işitme kaybı genellikle her iki kulağı da etkiler ve hafif ile şiddetli arasında değişebilir.
Konuşma seslerini mırıltı olarak duymak ve özellikle arka planda gürültü olduğunda konuşmaları anlamakta zorlanmak başlıca belirtilerdir. Yüksek perdeli sesleri duyma ve ayırt etme yeteneğiniz azalır. Bir erkeğin alt perdeli sesi, bir kadının daha yüksek perdeli sesinden daha kolay anlaşılabilir. Kulaklarınızda çınlama gibi sesler duyuyorsanız işitme kaybınız başlamış olabilir. İşitme kaybınız kötüleştikçe kulak çınlaması artabilir.
Yaşla ilgili işitme kaybınız varsa, bunu siz fark edemeyebilirsiniz. Farkında olmadan TV sesini fazla açmak, dinlediğiniz kişiye yakın durmak işitme kaybı olan kişilerde sıkça gözlenen bir durumdur. Aile üyeleriniz veya arkadaşlarınız işitme kaybınızın olduğunu anlayan ilk kişiler olabilir.
Yaşa bağlı işitme kaybını düzeltmenin bilinen bir yolu yoktur. Ancak, yaşla ilgili işitme kaybınız varsa, işitme cihazları, telefon amplifikatörleri ve çağrı cihazları dahil olmak üzere, daha kolay işitmenize ve iletişim kurmanıza yardımcı olabilecek cihazlar vardır. Uzman doktorunuz kontrol ettikten sonra bu cihazlardan birini kullanmanız gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.