Minimalizm: Azın Getirdiği Çokluk

Minimalizm: Azın Getirdiği Çokluk
24 Haziran 2018 tarihinde eklendi, 530 kez okundu.

Bugün tarihte ve günümüzde önemli bir yeri olan  bir akımın üzerinde duracağız. Bu akım minimalizm akımıdır. Minimalizmi azın getirdiği çokluk olarak ifade edebiliriz.

Minimalizm felsefesini en güzel anlatan fikirlerden biri Platon’a aittir: “Esas olan, çok şeye sahip olmak değil, az şey istemektir”. Birçok insan tarafından genellikle bilinmeyen bu felsefi bakışın formasyon tarihi XIX yüzyıl gibi gösterilse de, aslında bundan daha önceki dönem felsefesinde de minimalist fikirlere rastlanır.

Ünlü filozof Diogeni ilk minimalistlerden biri olarak düşünülebilir. Ayrıca, Budizm, Stoisizm, Taosizm, Hıristiyanlık ve diğer bir çok din ve akımlarda minimalist yaşam tarzının öğelerine rastlamak mümkündür.

Minimalizm Nedir?

XIX yüzyılda öncelikle sanat dallarında kendini gösteren minimalizm, daha sonraları hayat tarzına dönüşmeye başlamıştır. Bu felsefi görüşün ana fikirleri “Daha az” sloganına dayanmaktadır. Minimalizm felsefesinin destekçileri, sadelikleriyle gurur duyuyorlar. Ancak, bu sadelik basitlik olarak anlaşılmamalıdır. Aksine, maddi bağımlılıklardan vazgeçmenin getirdiği moral ve yücelik gibi anlaşılmalıdır.

Teknolojinin modernizasyonu, ürün çeşitliliği vb. Bu tür fırsatlar insanlara daha sayısız seçenek sunmaktadır. Bu seçimler, hem ahlak hem de zaman değerlendirmesi açısından genellikle işe yaramaz.

Minimalizm temelinde, maddeye bağımlılık terkedilmiştir. İnsanların maddi menfaatlere bağımlılığı (kıyafet, yemek, teknolojik donanım, vb.) kendilerini gerçekten takdir etmelerine izin vermez. Yani, para kazanmak için çok çalışıyoruz, bu yüzden kendimiz için zaman bulamıyoruz. Ancak, maddi şeylerden vazgeçip kendimize değer vermeye başladığımızda hayat daha anlamlı olacaktır.

Bu felsefi görüş bize, gerçekten ihtiyacımız olan şeyleri kullanmamızı söyler. Bu felsefeyi yaşam tarzına çeviren insanlar genellikle ihtiyaç duydukları şeyleri edinirler. Bununla birlikte, düşük kaliteli ürünlerin kullanımı da yanlıştır. Böylece gelecekte daha büyük maliyetler ve problemlere neden olabilirler. Minimalist yaşam tarzı size her anlamda kaliteli ve anlamlı bir yaşam sunuyor.

Minimalizm felsefesini hayatınızın her alanında uygulayabilirsiniz. Eviniz, işiniz, konuşmanız, düşünce tarzınız vb. Bu felsefi görüşü nasıl bir alışkanlık haline getirebiliriz? Bu felsefe sadelik felsefesidir. Bu nedenle, materyalizmi benimsemek ve onu yaşam biçimine dönüştürmek için bağımlılığımızı kaldırmalıyız. Aşırı kıyafetler, eşyalar olmamalı ve konuşmamızda ve düşüncelerimizde de sade olmalıyız. Çok fazla zaman harcayan, aşırı tüketim içeren faaliyetlerden uzak durmamız gerekiyor.

Tüm bu fikirlerden, bu felsefi görüşün açgözlülük ya da düşük bir yaşam standardı olduğunu hayal edebilirsiniz. Hayır, aksine, minimalizm hayatınızı doğru ve anlamlı bir şekilde değerlendirmenize ve yaşamanıza yardımcı olur. Alışveriş trendleri ve şekilcilikten sizi kurtarıp, sadece ihtiyacınız olan kaliteli şeylerle hayatınızı anlamlı kılar ve gereksiz şeylerle değerli vaktinizi harcamaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git