Kutup İkliminde Yaşam

Kutup İkliminde Yaşam
15 Temmuz 2019 tarihinde eklendi, 279 kez okundu.

Yaşadığımız Dünya gerçekten çok renkli bir yerdir. Bir tarafında kavurucu çöller varken bir tarafında buzullar yer alır. İnsanlar uzun yüzyıllar boyunca yaşadıkları coğrafyaya ayak uydurmayı tecrübe edinerek öğrenmiştir. Bu yazıda kutup ikliminde yaşam nasıl oluyor buna değineceğiz.

Kutup ikliminde yaşayan insanların hayat koşulları elbette bizimki gibi olmuyor. Farklı koşullar insanlarda farklı şeylerle mücadele etmeyi öğretiyor. Hele bir de bahsettiğimiz çok aşırı zor koşullar barındıran kutup iklimi ise o zaman bambaşka oluyor.

Kutup İkliminde İnsan Yaşamı

İlk önce aklınıza şu soru gelebilir. Kutupta hayat çok zorsa insanlar neden göç etmeyip buralarda yaşıyorlar. Şöyle cevap verelim. Şu an için kutup ikliminde yaşayan insan sayısı zaten çok az. Göç imkanları arttıkça insanlar yaşam için daha uygun yerlere hareket etmektedir.

Kutup ikliminin insan yaşamına etkileri çok ağır olmaktadır. Bunun nedeni ekonomik ve sosyal hareketlerin çok zor olmasıdır. Örneğin kutupta iklimden dolayı tarım yoktur. Hayvancılık da yapılmaz. Ancak avcılık gibi imkanlarla insanlar ayakta durmaya çalışır.

Kuzey kutbuna yakın yerlerde Eskimo denen insanların yer yer yaşadığını biliyoruz. Ancak Güney kutbunda yani Antarktika’da doğal olarak yaşayan insan yoktur. Sadece belirli bir nüfus çeşitli araştırmalar yapmak için kıtada bulunmaktadır. Bunların da yeme içme ve giyinme ihtiyaçları dışarıdan getirilerek karşılanır.

Kutuplarda yaşamla ilgili ilginç bir bilgi aktaralım. Kutuplarda pek fazla enfeksiyon hastalığı görülmez. Bunun nedeni soğukta bakterilerin bile üreyememesidir. Yani hava çok soğuk olduğu için grip olmazsınız. Ancak soğuktan donarak ölme tehlikesi vardır.

Bu arada Kuzey kutbunda topraktan ziyade kurumuş deniz vardır. Yani insanlar donmuş Kuzey Buz denizi üzerinde hareket eder. Güney kutbundaki Antarktika kıtasında ise kara bulunmaktadır.

Kutup İkliminin Özellikleri

Kutup ikliminin temel özelliği bildiğimiz gibi çok soğuk olmasıdır. Bunun nedeni güneşin hiçbir zaman dik veya dike yakın açıyla kutuplara gelmemesidir. Ekvatoral iklim güneş ışınları dik açıyla geliyor diye sıcak olur. Aynı nedenden kutuplar ise çok soğuk olur.

Kutup iklimi grafiği incelendiğinde yıl boyunca sıcakların 0 °C altında olduğu görülür. Yağış yok denecek kadar azdır. -40’ları bulunan sıcaklar yaygındır. Belirli bir toprak yoktur. Toprak donmuş haldedir. Havalar azıcık ısınca bu topraklar erirse bataklıklar oluşur.

Kutup ikliminde günlük sıcaklık farkları fazladır. Buharlaşma ve nem çok azdır. Bunun nedeni sıcaklıkların çok düşük olmasıdır.

Kutuplarda Yaşayan Hayvanlar

Kutuplarda yaşam sadece insanlar açısından değil hayvanlar açısından da ele alınabilir. Gerçekte kutuplarda hayvan çeşitliliği fazla değildir. Yalnızca kutup iklimi özelliklerine ayak uydurmuş bazı canlılar bulunur.

Kutup ikliminde yaşayan hayvanlara bilinen en iyi örnekler penguenler ve kutup ayılarıdır. Bunları belgesellerden zaten görmüşsünüzdür.  Bunlarla birlikte arktik tilki, kutup köpekler, kutup kurtları da yaşar. Bir de bu hayvanların beslendikleri irili ufaklı bazı diğer hayvanlar bulunur.

Ayrıca bazı martı ve kuş türleri de kutup hayvanları arasında yer almaktadır. Kutuplarda yaşayan tilki, kurt ve ayı gibi hayvanların renkleri açıktır. Bu zamanla ortama ayak uydurma şeklinde gerçekleşmiş bir adaptasyondur.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git