Kimyasal Peeling: Yapılışı, Türleri, Riskleri, Fiyatları ve İyileşme Süreci
Kimyasal peeling işlemi, cildin hasarlı dış katmanlarını uzaklaştırmak için asit çözeltilerinin kullanıldığı bir tedavidir. Kimyasal peeling işleminde doktorlar tarafından cilde alfa hidroksi asit (AHA), trikloroasetik asit (TCA) veya fenol uygulanır.
Tipik bir yüz soyma işlemi olarak uygulanan kimyasal peeling, cildin yapısını güçlendirir ve pürüzsüzleştirir. Yüz lekeleri, kırışıklıklar ve düzensiz cilt pigmentasyonu için etkili bir tedavidir. Ölü cildin dış katmanlarını arındırır, cilt tonunu eşitler ve yeni bir cilt tabakası ortaya çıkarır. Yüz gençleştirmenin yanı sıra, lekeleri gidermek için de çeşitli peeling tipleri kullanılabilir.
Kimyasal peeling, dünyanın en eski kozmetik prosedürlerinden biridir ve insanların daha pürüzsüz, daha güzel bir cilde kavuşmasına yardımcı olmak için Eski Mısır, Yunanistan ve Roma’da sıkça uygulanmıştır. Günümüzde yeniden popüler olan kimyasal yüz peelingleri neredeyse anında sonuç verir ve ayakta uygulanan bir tedavi prosedürüdür.
İçindekiler:
Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?
Kimyasal peeling sertifikalı ve eğitimli bir kozmetik dermatolog veya plastik cerrah tarafından bir doktorun ofisine, ameliyathanede veya hastanede uygulanır. Derin kimyasal peeling uygulanıyorsa veya hasta talep ederse, hastayı rahatlamak için bir yatıştırıcı verilir. Doktor hastanın cildini temizler ve gerekirse tedavi bölgesine topikal anestezi uygular.
Doktor daha sonra kimyasal peeling solüsyonunu uygular. Bu solüsyon, her hastanın özel ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre formüle edilir. Kimyasal peeling uygulandığında hastada bir karıncalanma veya batma hissi yaygındır.
Kimyasal solüsyon, önceden belirlenen süre boyunca cilt üzerine uygulandıktan sonra, su ile yıkanır. Ardından yatıştırıcı bir merhem uygulanır. Derin kimyasal peeling tedavisinden sonra bölge kalın bir jel ile kaplanabilir.
Doktor daha sonra hastaya bakım sonrası talimatları verir ve özellikle derin kimyasal peeling uygulandıktan sonra rahatsızlık hissinin azaltılması için hafif bir ağrı kesici reçete edilebilir.
Hastanın cilt durumuna ve tercih edilen kimyasal peelinge bağlı olarak, istenen sonuçlara ulaşmak için çoklu tedaviler gerekebilir. Kimyasal peeling çeşitleri temel olarak üçe ayrılır. Doktorunuz size en uygun kimyasal peeling tedavisini belirleyecektir.
Hafif Kimyasal Peeling
Kozmetik dermatoloğunuz, cildinizin özelliklerine ve istediğiniz sonuca göre kimyasal peeling için özel bir formül kullanacaktır. Hafif kimyasal peeling ince kırışıklıkları, cildin kuru bölgelerini, düzensiz pigmentasyonu ve akneyi tedavi etmek için kullanılır. Hafif kimyasal peelingler için kullanılan çözelti genellikle glikolik, laktik, salisilik veya meyve asitleri gibi alfahidroksi asitlerden (AHA) oluşur. Hafif kimyasal peelingler, peelingin hafif faydalarını görmek isteyenler için ideal bir tercih olacaktır.
Orta Kimyasal Peeling
Orta yüz peelingi için birçok doktor trikloroasetik asit (TCA) kullanır. Bu kimyasal, ince yüzey kırışıklıklarının, yüzeysel lekelerin ve pigmentasyon problemlerinin tedavisinde iyi çalışır. Hafif kimyasal peeling ile benzer şekilde etki gösterir. TCA ile yapılan bu orta kimyasal peeling koyu tenli hastalar için tercih edilen bir seçenektir.
Derin Kimyasal Peeling
Derin kimyasal peeling, yüz peelinglerinin en güçlüsüdür. Derin kimyasal peelingler için kullanılan kimyasal fenol asididir. Derin kabukları, kaba yüz kırışıklıklarını, yaşlanmanın veya güneş ışınlarının oluşturduğu lekeleri ve cilt kanseri tedavisi öncesi lekelerin büyümesi kontrol etmek için kullanılır. Derin kimyasal peeling en belirgin ve en uzun ömürlü sonuçları verirken, prosedür diğer peeling çeşitlerinden bir ila iki saat daha uzun sürer. Fenol asidi genellikle sadece yüz peelingi için kullanılır. Derin kimyasal peeling, cildin kalıcı bir şekilde yanmasına neden olabileceğinden, hastalar prosedürden önce bir kozmetik dermatoloğundan tavsiye almalıdır.
Akneler İçin Kimyasal Peeling
Bazı kimyasal çözeltiler, sivilce lekelerini tedavi etmek ve mevcut akne izlerini azaltmak için faydalıdır. Bir alfahidroksi asit (AHA) çözeltisi ile uygulanan hafif kimyasal peeling akne tedavisinde faydalı olacaktır. Daha düşük yoğunlukta bir AHA çözeltisi, günlük cilt bakımı rutininin bir parçası olarak yüz temizlemek için kullanılabilir.
Kimler Kimyasal Peeling Yaptırabilir?
Genel olarak, açık tenli olan hastalar en iyi kimyasal peeling adaylarıdır. Bununla birlikte, diğer cilt rengine sahip olan hastalarda da iyi sonuçlar verebilir. Kimyasal peeling prosedürü için ideal adaylar, cildinin görünümünden memnun olmayan, işlemden gerçekçi beklentileri olan ve sigara içmeyen kişiler olmalıdır.
Kimyasal peeling için ideal adayın presodüre mani bir sağlık problemi olmamalıdır, prosedürü anlaması ve sonucun gerçekçi beklentilere sahip olması istenir. Kimyasal peelingte amaç cildi aknelerden arındırmak, kırışıklıkları hafifletmek, cilt dokusunu iyileştirmek, yaşlılık lekelerini ortadan kaldırmak veya güneş ışınlarının oluşturduğu etkileri azaltmaktır. Farklı kimyasal peeling tipleri vardır ve farklı sonuçlar verir. Cildinizin ihtiyaçlarına göre hangi kimyasal peelingin size uygun olduğunu doktorunuza danışın.
Hastalar, kimyasal peeling uygulamasından birkaç hafta önce ve sonra sigara içmemelidir. Bir buçuk yıl içerisinde Roaccutane gibi akne ilaçları kullanmamış, aktif cilt enfeksiyonları olmayan hastalarda en iyi sonuçlara ulaşılacaktır. Ayrıca, keloid gibi büyük veya olağandışı skar oluşumları varsa, doktorunuz sizin için farklı bir tedavi önerebilir. Ailede kalp sorunu olan hastalar, derin kimyasal peeling prosedürü için iyi bir aday değillerdir.
Kimyasal Peeling Riskleri ve Faydaları
Kimyasal peeling tedavisi nadiren ciddi komplikasyonlara neden olur, ancak her tedavide olduğu gibi bazı riskleri vardır. Bu riskler arasında yara izi, enfeksiyon, şişme, cilt tonunda değişiklikler ve soğuk algınlığı salgınları sayılabilir. Tüm doktor talimatlarını tamamen takip ederek ve doktorunuza eksiksiz tıbbi geçmişinizi anlatarak kimyasal peeling ile ilişkili riskleri azaltabilirsiniz.
Kimyasal yüz peelingi cilde çeşitli faydalar sağlamaktadır. Prosedür cilde daha genç bir görünüm kazandırır, kırışıklıkları, düzensiz pigmentasyonu ve güneş lekelerini azaltır.
Kimyasal Peeling Yan etkileri
Deneyimli bir kozmetik dermatolog veya plastik cerrah tarafından yapıldığında, kimyasal yüz peelingleri güvenlidir. Hafif ve orta peeling tedavisinde kızarıklık, batma ve kabuklanma gibi yan etkiler genellikle tedaviden sonra bir veya iki gün içinde azalır. Derin kimyasal peelinglerin yan etkileri daha belirgindir ve iyileşme süresi daha uzundur. Enfeksiyon ve skar gibi daha ciddi yan etkileri, özellikle orta ve derin kimyasal peeling işleminde görmek mümkündür. Ancak, prosedür uzman bir doktor tarafından yapıldığında ciddi yan etkiler nadir ortaya çıkar.
Kimyasal Peeling Fiyatları
Kimyasal peeling tedavi maliyeti doktordan doktora değişmektedir. Mevcut kimyasal peeling fiyat aralığı yaklaşık 600 ila 900 $‘dır. Özellikle derin kimyasal peeling tedavisinde unutulmaması gereken olası ek masraflar, anestezi, oda kullanımı ve hastanede kalış süresidir. Prosedürün nihai maliyeti, istediğiniz peeling türüne, cildinizin durumuna ve size özgü diğer faktörlere bağlı olacaktır. Hafif kimyasal peelingler 150 $’a kadar düşebilirken, derin kimyasal peelingler genellikle 6.000 $ civarıdır ve en pahalı olanlardır.
Kimyasal Peeling Yüz Dışındaki Alanlarda Uygulanabilir Mi?
Derin kimyasal peeling sadece yüz için uygun olmasına rağmen, vücudun herhangi bir kısmındaki cilt yüzeyi de, hafif ve orta kimyasal peelinglere özel bir karışım ile tedavi edilebilir.
Vücut kimyasalları için hazırlanan çözelti, hafif veya orta peeling için kullanılan kimyasal çözeltiden biraz daha güçlü olacak şekilde formüle edilir, ancak derin cilt soymalarında kullanılan fenol çözeltisinden daha hafif olacaktır.
Kimyasal Peeling Sırasında Sedasyon Olacak Mıyım?
Hafif veya tam sedasyon ile birlikte, lokal bir anestetik genellikle derin kimyasal peelingler için kullanılır. Hafif ve orta peelingler için, anestezik veya sedasyon gerekli değildir, ancak hastalar rahatsızlığı hafifletmek için lokal anestezi veya hafif sedasyon talep edebilirler.
Kimyasal Peeling Sonrası İyileşme Süresi
Bir kimyasal peeling tedavisi ardından iyileşme süresi, uygulanan peeling tipine bağlıdır. Çünkü her peeling, her cildi farklı derecede etkiler.
Hafif kimyasal peeling: Bu hafif uygulama hemen hemen hiç iyileşme süresine ihtiyaç durmaz. Hasta tedaviden hemen sonra günlük aktivitelerine geri dönebilirler.
Orta kimyasal peeling: Cildin yeni tabakası, tedaviden üç ila yedi gün sonra ortaya çıkar. Tedaviden yaklaşık iki hafta sonra, cilt tamamen iyileşir.
Derin kimyasal peeling: Cildin yeni tabakası tedaviden yedi ila on gün sonra ortaya çıkar, ancak tam iyileşme iki ay veya daha uzun sürebilir. Hastalar tipik olarak derin bir kimyasal peeling uygulamasından sonra yaklaşık bir hafta dinlenmeliler.
Henüz yorum yapılmamış.