Ameliyat Sonrası Banyo Talimatları

Ameliyat Sonrası Banyo Talimatları
30 Nisan 2018 tarihinde eklendi, 2.476 kez okundu.

Günlük hayatta yapılan basit aktiviteler, cerrahi bir prosedürün ardından zorlaşabilir. Banyo, bu koşulda en sık merak edilen konuların başında geliyor. Bu yazıda ameliyat geçirenler için çok önemli bir konu olan ameliyat sonrası banyo konusu üzerinde durmaya çalışacağız. Cerrahi insizyonun kuru kalması gerektiğinden, sadece doktorunuzun talimatları doğrultusunda banyo yapmak durumundasınız. Bu talimatlar, belirli bir süre banyo yapmamayı ve banyo yaparken insizyonu (kesi bölgesi) dikkatlice kapatmayı içerebilir.

Ameliyat türüne bağlı olarak, normal banyo rutinleri kısıtlı hareketler nedeniyle zorlaşabilir ve küçük duş alanı güvenli bir banyo yapmanıza izin vermeyebilir.

Doktorunuzun Talimatlarına Uyun!

Cerrahınızın ameliyat sonrası açıkladığı banyo veya duş talimatlarına mutlaka uyun. Doktorunuz ameliyatın iyileşme süreci ve bu süreçte dikkat etmeniz gerekenler konusunda sizi ayrıntılı olarak bilgilendirecektir.

Pek çok operasyonda, ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca, banyo yapmak güvenli değildir. Talimatlar büyük ölçüde, yapılan ameliyatın tipine ve ameliyat sırasında insizyonun kapatılma şekline dayanmaktadır.

Banyo ve duş ile ilgili talimatlar, taburcu olmadan önce size açıklanmış olmalıdır. Bu talimatlar enfeksiyonu ve yaralanmaları önleyerek ve iyileşme sürecinizi hızlandırmayı sağlar.

Ameliyat Bandajına Dikkat!

Ameliyat kesinizin üzerine yapılan bandaj hakkında bilgi sahibi olun. İnsizyonunuzu kapatmak için kullanılan yöntem hakkında bilgilenmek, yaralanmaları ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Manuel olarak çıkarılacak şekilde kapatılmış kesikler, zımbalar veya kelebek bantlar şeklindeki bandajların bakımı, bölgenin daha uzun süre kuru kalmasını gerektirebilir. Bu durumlarda ıslak sünger ile geçici temizliğinizi sağlayabilirsiniz.

Kesi Bölgesini Nazikçe Yıkayın!

Eğer insizyonun kapalı (bandajlı) kalması gerekmiyorsa, alanı ovalamadan yumuşak bir banyo süngeriyle nazikçe temizleyin. Bölgeyi yumuşak sabun ve su kullanarak temizleyebilirsiniz ancak sabun veya diğer banyo ürünlerinin doğrudan insizyona temas etmesine izin vermeyin. Temiz suyun bölgeye yavaşça akmasını sağlayın. Çoğu cerrah normal sabun ve bakım ürünlerinizi kullanmaya devam etmenizde sakınca görmez.

Ancak yine de kesi bölgesinin büyüklüğüne ve derinliğine göre doktorunuza danışmanız gerekir.

Sadece Reçete Edilen Kremleri Kullanın!

Cerrahınız tarafından yönlendirilmediğiniz sürece, kesi bölgesinde herhangi bir topikal ürün kullanmayın. Bandaj değiştirirken, doktorunuz tarafından verilen talimatlara göre, topikal ürünlerin kullanımı gerekebilir. Antibiyotik kremler veya merhemler, pansuman değişikliklerinin bir parçası olarak önerilmiş olabilir, ancak topikal ürünler sadece doktor talimatıyla kullanılmalıdır.

Krem veya merhem yarayı yumuşatsın diye kullanılmaz. İçerisinde belli başlı kimyasallar bulunur. O yüzden mutlaka doktorunuzun önerdiği ürünleri kullanmalısınız.

Ameliyat Bölgesini Kuru Tutun!

Kesi bölgesini kuru tutmak, ameliyattan 24 ila 72 saate kadar banyo yapmamak anlamına gelebilir, bu da enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olur ve iyileşmeyi destekler. Ameliyat sonrası banyo sürecinde doktorunuzun talimatlarına uyun.

Ameliyatla ilgili birçok değişken vardır ve bir enfeksiyon geliştirme veya insizyona zarar verme riski, doktorunuzun spesifik talimatlarını takip ederek önlenebilir. Ameliyat bölgesinin kuru tutulma süresi bu talimatlardan biridir.

Stabilite Sağlayın!

Ameliyat türüne bağlı olarak, stabilite sağlamak ve düşmeyi önlemek için bir duş taburesi, sandalye veya el rayları kullanmak faydalı olabilir. Dizlerinizde, bacaklarınızda, ayak bileklerinizde, ayaklarınızda ve sırtınızda kesi açılan ameliyatlar, küçük duş alanında güvenli bir şekilde denge kurmanızı zorlaştırabilir, bu nedenle sandalye veya ray kullanmak ek destek sağlamaya yardımcı olabilir.

Suyun Akış Hızına Dikkat!

Kendinizi suyun akış hizasına göre konumlandırın, böylece insizyon su akışından uzaklaşır. Doğrudan insizyona karşı güçlü bir su akışından kaçının. Rahat bir sıcaklık sağlamak ve insizyonu korumak için suyun akışını ve sıcaklığını banyoya girmeden önce ayarlayın.

Suyun akışı bazen rahatlatsa bile hassas bölgelerde ciddi zararlara neden olabilir.

Enfeksiyon Belirtilerini Öğrenin!

Enfeksiyon, ameliyat sonrası gelişen en yaygın komplikasyondur. Enfeksiyon belirtileri; 38 derece üstü ateş, bulantı ve kusma, şiddetli ağrı, kesi yerinde yeni bir kızarıklık, hassasiyet, sıcaklık hissi, kokulu bir akıntı ve kesi bölgesindeki anormal bir şişliği içerebilir. Banyo yaparken veya banyo sonrası bu belirtilerden bir veya birkaçını gözlemlerseniz derhal doktorunuza başvurun.

Banyo sonrası ameliyat süreciyle alakalı ne kadar bilgi sahibi olursanız o kadar doğru adım atarsınız.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git