Ticari Araçlarda Lastik Seçimi, Kış Lastiği ve Kaplama Lastik Kullanımı

Ticari Araçlarda Lastik Seçimi, Kış Lastiği ve Kaplama Lastik Kullanımı
1 Mayıs 2018 tarihinde eklendi, 519 kez okundu.

Ticari araçlar için lastikler hayati donanımların başında geliyor. Her araçta olduğu gibi, ticari araçlarda da lastik seçimi titizlikle yapılmalıdır. Desenine veya zevkinize göre lastik seçimi yapmanız son derece riskli bir şeydir. Sahip olduğunuz aracın kataloğunu açtığınızda, üretici firma o araçta kullanabileceğiniz lastik modellerini belirtmiş olacaktır. Lastik seçiminde bu önerileri dikkate almak hayati önem taşıyor.

Ticari Araçlarda Lastik Seçimi

Ticari araç üreten markalar, araçlarını her türlü olumsuz koşula hazırlamak ve güvenliği maksimum seviyeye çıkarmak için pek çok test yapıyor. Lastik testleri; fren güvenliği, yol tutuşu, direnç kabiliyeti ve diğer riskleri minimize etmek adına pek çok aşamada gerçekleştiriliyor. Ticari araçlarda lastiklere özellikle yük testi de yapılmakta ve araç için kullanılabilecek en uygun lastik modelleri bu testlerin ardından belirlenmektedir.

Kullandığınız ticari araca uygun lastik modelini araç üreticisi dışında hiçbir kişi ya da kuruluş belirleyemez ve öneremez. Lastik üreticileri de bunlara dahildir. Aracınızın lastiklerini ayakkabılarınız gibi düşünürseniz, bu uyarıların felsefesini de anlamış olacaksınız. Araç lastiğiniz, tıpkı ayakkabınızın ayağınıza oturduğu, sizi güvenle taşıdığı gibi, aracınıza kusursuzca uyum sağlayacak niteliklerde üretilmektedir.

Ticari Araçlarda Kış Lastiği

Ticari araçlarınız için kış lastiği kullanmak zorunludur. Bu durum kanunda açıkça belirtilmekte ve ihlali halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Özellikle şehirlerarası taşımacılık yapan ticari araçların, kanunda belirtildiği üzere; 1 Aralık ila 1 Nisan sürecinde kış lastiği kullanmaları zorunlu tutulmuştur. Hava koşullarının olumsuz seyri halinde ilgili bakanlık bu süreyi 1 ay uzatabilme yetkisine sahiptir. Bu kanunun ihlali halinde sürücülere 519 TL para cezası kesilmektedir. Bununla birlikte kış lastiği takılana kadar aracın trafiğe çıkmasına da izin verilmiyor.

Yukarıda belirtilen kanun, ticari araç sürücülerine bir dayatma olarak algılanmamalı, kış lastiği kullanımı zorunluluk kaygısıyla kullanılmamalıdır. Kış lastikleri sürüş güvenliği bilinciyle kullanılmalı ve bu konuda bilinçsiz olan herkes, hem kendi, hem de trafikte seyreden diğer araçların güvenliği için uyarılmalıdır. Kış lastiği zorunluluğunun ticari araçlar için belirlenmesinin temel sebebi, ticari araçların sürüş dinamiklerinin, otomobillere kıyasla çok daha farklı ve önlem gerektirici unsurlar içermesidir.

Ticari Araçlarda Kaplama Lastik Kullanımı

Ticari araç sürücüleri, daha ucuza mal edilebildiği için kaplama lastik kullanımını sıkça tercih etmektedirler. Uzmanlar ise, sürüş güvenliği konusunda bazı riskler içerdiği için, kaplama lastik kullanımını önermemektedirler. Basit bir mantıkla, kaplama lastik ile ekonomi yapmayı planlayan sürücüler, yüksek oranda kaplama lastiğin sebebiyet verdiği bir kazada, planladıkları ekonominin kat be kat üzerinde bir maddi zararla ve hatta can kaybıyla bedel ödemek durumunda kalabilmektedir.

Sürücüler sıkça, “biz yıllardır kullanıyoruz, hiç bir sorun yaşamadık” şeklinde savunma yapsalar da, ağır kazaların insan hayatında zaten bir ya da iki kez karşılaştıkları durumlar olduğunu hatırlamak gerekiyor. Uzun yollarda hepimizin karşılaşabileceği lastik parçaları, kaplama lastiklerin atması sonucu kopan parçalardır. Kaplama lastikler; fren performansı, viraj kabiliyeti ve yük dinamikleri açısından hayati riskler içermektedir.

Ticari Araçlarda Lastik Değiştirme Sıklığı

Ticari araçlarda lastik değişim sıklığı iki temel prensibe dayanıyor. Birinci prensip; lastik kullanım süresine bağlı olarak lastik dişlerinin erimesidir. Bunu ilgili servislerde ölçtürüp, değişim zamanının gelip gelmediğini tespit ettirebilirsiniz. İkinci prensip ise, lastiğin yıl olarak ömrünü ifade eder. Her sürücü bilmez ancak, satın aldığınız lastiklerin bir üretim tarihi ve kullanım ömrü mevcuttur.

Bu bağlamda lastiğin değiştirilme gerekliliği hem kullanıma hem de üretim yılına bağlı olarak tespit edilir. Aracını çok kullanmayan sürücüler, lastik dişlerinin erimemiş olmasına dayanarak, lastiklerin değiştirilmesine gerek olmadığını savunsalar da, uzmanlar bir lastiğin üç yıldan fazla kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git