Mastit, Belirtileri ve Tedavisi
Mastit, meme bezlerinin bir veya her ikisinin dokusunda meydana gelen bir enfeksiyondur. Genellikle süt üreten ve emziren kadınları etkiler.
Memenin içinde genellikle sert ve ağrılı bir nokta vardır. Bu, tıkalı bir süt kanalından ya da bakterilerin ciltteki bir kırılma yoluyla göğse girmesinden kaynaklanabilir.
Emzirme sırasında ortaya çıkan mastit de laktasyon mastiti olarak bilinir. Tüm emziren annelerin yaklaşık yüzde 10’unu etkilediği düşünülmektedir.
Genellikle doğumdan sonraki ilk 3 ayda gelişir, ancak 2 yıl sonra da ortaya çıkabilir. Mastitis genellikle sadece bir memeyi etkiler.
Bazen, emzirmeyen kadınları da etkileyebilir, ancak bu nadirdir. Çok nadir durumlarda, erkekleri de etkileyebilir.
Mastit Belirtileri
İşaretler veya semptomlar hızla gelişebilir ve şunları içerebilir:
- Memenin bir bölgesinde kızarma ve şişlik
- Etkilenen alana dokunulduğunda sıcaklık hissi
- Göğüste yanma hissi
- Grip benzeri semptomlar
Aşağıdaki belirtiler de mevcut olabilir:
- Endişeli ve stresli hissetme
- Titreme
- Yüksek vücut ısısı
- Yorgunluk
- Kırgınlık hissi
Editörün tavsiyesi: Sağ Göğüs Altında Ağrı Sebepleri
Mastit Nedenleri
Emzirmek genellikle mastik veya tıkalı bir kanaldan kaynaklanır. Blokaj, süt verimi, üretilen sütün besleme sırasında dışarı çıkmaması ve memede kalmasıyla sonuçlanır.
Süt kanalları, örneğin sıkı giysilerden kaynaklanan meme üzerindeki baskı nedeniyle de tıkanabilir.
Çoğu zaman, anneler bebeği burnunun dışına itmek için her gün aynı noktaya parmağını yerleştirirler. Bu daha sonra tıkalı bir kanal haline gelir.
Sütün düzgün bir şekilde akmasını edilmesini engelleyen her şey genellikle mastite neden olur ve bu genellikle süt kanalı tıkanıklıklarına yol açar.
Bakteri genellikle taze insan sütü içinde gelişmez. Bununla birlikte, eğer süt kanalları tıkanırsa ve süt durgunlaşırsa, enfeksiyon ihtimali söz konusudur.
Cildin yüzeyindeki bakteri, küçük çatlaklar veya kırılmalar yoluyla memeye girebilir.
Mastit Tedavisi
Mastit tedavisi genellikle şunları içerir:
Antibiyotikler: Mastit tedavisi genellikle 10-14 günlük antibiyotik kullanımı gerektirir. Antibiyotik kullanmaya başladıktan 24 ila 48 saat sonra tekrar iyi hissedebilirsiniz, ancak nüks şansınızı en aza indirmek için tüm hapları almanız önemlidir.
Ağrı kesiciler: Doktorunuz asetaminofen (Tylenol, diğerleri) veya ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) gibi hafif bir ağrı kesici reçete edebilir.
Emzirme tekniğinizde ayarlamalar: Emzirirken memelerinizi tamamen boşalttğınızdan ve bebeğinizin doğru bir şekilde mandallandığından emin olun. Doktorunuz emzirme tekniğinizi sizinle birlikte inceleyebilir ve tavsiyeler sunabilir. Emzirme ile ilgili problemler için, bir laktasyon danışmanına yönlendirilebilirsiniz.
Kişisel Bakım: Vücudunuzun meme enfeksiyonuna karşı savaşmasına yardımcı olmak için ekstra sıvılar kullanın.
Mastit antibiyotik aldıktan sonra temizlenmezse, doktorunuza başvurmanız önemlidir, böylece daha fazla teste ihtiyacınız olup olmadığına karar verebilir.
Henüz yorum yapılmamış.