Kuru Öksürük Nasıl Geçer?
Kuru öksürük, herkes için en rahatsız edici öksürük formudur. Böyle bir öksürük hayat kalitenizi etkiler ve sosyal yaşantınızı zorlaştırır. Ancak, öksürüğünüzü evinizde azaltmak veya ortadan kaldırmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var. Öksürüğünüzden birkaç yöntemle kurtulmaya çalışabilirsiniz, ama öksürük birkaç hafta devam ederse, doktorunuza danışmalısınız.
Bu yazıda kuru öksürük nasıl geçer sorusunu basitçe yanıtlamaya çalışacağız. Aşağıdaki önerileri uygularsanız daha kısa sürede ve rahat bir şekilde kuru öksürükten kurtulabilirsiniz.
İçindekiler:
Düzenli Sıvı Tüketimi
Boğazınızı nemli tutun. Öksürük genellikle bir postnazal damlamadan kaynaklanır, bu da burnunuzdaki drenajın boğazınızın arkasına akmasıyla oluşur. Bu, genellikle grip hastalığına neden olan bir virüsten etkilendiğinizde olur.
Tuzlu ılık suyla gargara yapın. Bu, ağrıyı hafifletmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olacaktır. Yatmadan önce ve diğer zamanlarda boğazınızda rahatsızlık hissettiğiniz zamanlarda gargara yapmayı deneyin.
Bolca ılık su için. Sıcak su, boğazınız için en iyi çare gibi görünebilirken, ılık su, dokuyu sıcak sudan daha iyi nemlendirir. Sıcak su iltihaplı dokuyu tahriş edebilir. Sıcak çay, boğazınızı yatıştırmak için harika bir yoldur.
Anason çayı, boğazı yatıştırdığı ve öksürüğü azalttığı bilinen bir çaydır. Ekstra rahatlama için tarçın da ekleyebilirsiniz.
Çay ve zencefili birlikte kaynatın. Tıkanıklığı hafifletmek için birkaç fesleğen yaprağı ekleyin. Bu otlar öksürüğünüzü yatıştırır ve boğazınızın aşırı öksürükten sonra rahatlamasına izin verir.
Yatmadan önce tarçın ve ballı sıcak süt için. Tarçın ve bal birleştiğinde, enfeksiyonla mücadele eder, şişliği azaltabilir veya boğaz ağrısını iyileştirmek için antioksidan etki sağlar.
Tarçınlı süt yapmak için, yarım çay kaşığı tarçın ve 1 çorba kaşığı şekeri 1 bardak süte ekleyin ve iyice karıştırın. Kaynayana kadar ısıtın, ancak tam kaynatmayın. Karışımı soğumaya bırakın ve sonra 1 tatlı kaşığı bal ekleyin, bal eriyene kadar karıştırın ve sıcakken için.
Ananas suyu için. Ananas suyu, 2010 yılında yapılan bir çalışmada gösterildiği gibi, öksürük şurubundan 5 kat daha etkilidir. Ananas suyu, daha fazla öksürmenize neden olabilecek kalıntı bırakmadan boğazınızı yumuşatır. Ananas suyunu portakal veya limon suyuna tercih etmek daha etkili olacaktır.
Üzüm suyu için. Öksürüğü iyileştirmek için içilmesi gereken harika bir meyve suyudur. Üzü msuyuna bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Üzüm suyu bir balgam söktürücü olarak davranır ve öksürüğünüzü ortadan kaldırır.
Öksürüğünüzü azaltmak için kekik kullanın. Bir bardak su içine bir tatlı kaşığı kekik ekleyip kaynatın. Su kaynadıktan sonra kekiği süzün ve soğumadan için.
Yatıştırıcı Gıdalar Tüketmek
Boğazınızı balla yatıştırın. Balın dokusu bademciklerinizi nemlendirir, bu da boğazınızdaki tahrişi ve öksürme isteğinizi azaltır. Bir tatlı kaşığı bal üzerine biraz zencefil ekleyin. Bal herhangi bir öksürük ilacı kadar etkili olabilir. Gül suyu da bal gibi yatıştırıcı bir alternatiftir.
Öksürüğünüzü yatıştırmak için esansiyel yağlar kullanın. Uçucu yağlar, çeşitli rahatsızlıkları gidermek için evden kullanılabilecek güçlü yağlardır. Bazı esansiyel yağlar kalıcı öksürüğü azaltmada etkili olabilir.
Okaliptus, nane, biberiye, adaçayı, limon, sarımsak, zencefil, çay ağacı, sandal ağacı, sedir ağacı ve buhur yağları, tıkanıklığı temizlemek için en faydalı esansiyel yağlardandır.
Tıkanıklığa yardımcı olmak için ellerinize 1-2 damla yağ damlatın, sonra ovalayın ve 4-6 derin nefes alın. Bir pamuğa 2-4 damla damlatıp, ağzı kapalı bir torbada yanınızda taşıyabilirsiniz.
Bu yağları gargara olarak kullanmak da öksürüğünüzü yatıştırmanıza yardımcı olur. Bir bardak suya 1-2 damla yağ ekleyin ve birkaç dakika gargara yapın, sonra tükürün. Bu karışımını yutmayın.
Evde öksürük şurubu yapın. Eczaneden satın aldığınız öksürük şuruplarından çok daha etkili olabilecek birçok farklı türde ev yapımı öksürük şurubu vardır.
Rezene, meyankökü, kaygan karaağaç kabuğu, tarçın, zencefil kökü ve portakal kabuğu gibi bitkiler, evde öksürük şurubu yapmak için kullanılabilir. Bu otlardan birini yada birkaçını bir demlikte demleyin. Bitkileri süzün ve kalan deme 2-3 çorba kaşığı bal ekleyin. Bal iyice eriyene kadar karıştırın.
Soğan bazlı öksürük şurubu yapın. Soğan, öksürüğe neden olabilecek balgamı parçalayan bir etkiye sahiptir. Bir soğanı ince ince doğrayın ve suyunu çıkarın. Soğan suyuna bal karıştırın. Karışımı dört ila beş saat bekletin. Karışım çöktüğünde, günde iki kez alınabilecek bir öksürük şurubuna sahip olacaksınız.
Mürver çiçeği şurubu yapın. Mürver çiçeği şurubu öksürüğü yatıştırır, aynı zamanda mideye iyi gelir. Hassas bir mideniz varsa, bu şurubu mutlaka deneyin. Bir kap mürver suyuna 3-4 çorba kaşığı bal ve 2 tarçın çubuğu atıp bir tencerede 10 dakika kaynatın. Kendi mürver suyunuzu yapmak isterseniz, 1 litre suya kurutulmuş veya taze mürverleri atıp 45 dakika kaynatın, daha sonra meyveleri süzün ve yukarıdaki tarifi takip edin.
Sıcak tavuk çorbası için. Çorbadan gelen buhar üst solunum yollarını açmaya yardımcı olurken, sıcaklık boğazınızı rahatlatır ve hastalık yüzünden güçsüz kalmanızı önler çünkü tavuk çorbası yüksek protein içerir.
Pastil kullanın. Mentol aromalı pastiller tercih edin. Mentol boğazınızı uyuşturur, öksürüğünüzü rahatlatır. Mentol, boğaz ağrısını rahatlatan bir uyuşma hissi içeren nane bitkisinin bir bileşimidir. Pastiliniz yoksa, bir parça küp şekerle de öksürüğünüzü rahatlatabilirsiniz. Şeker tükürük üretimini artırır ve kuru öksürüğünüzü rahatlatır. Sakız çiğnemek de geçici bir çözüm olabilir.
Nem Düzeyini Ayarlamak
Havayı nemlendiren makineler kullanın. Kuru hava, burnunuzdaki salgıların kurumasına ve öksürüğe neden olabilir, hava nemlendirici makineler kullanarak bunu engelleyebilirsiniz. Ancak bu makinelerin temizliğine çok önem vermelisiniz. Düzenli temizlenmezse, mantar ve küflü hava yayar.
Buharlı ve sıcak bir duş alın. Banyonuzdaki tüm pencereleri ve fanı kapattığınızdan emin olun. Bunu yapmak su buharını içerde tutacaktır. Buhar, burnunuzdaki salgı bezlerini gevşetir. Buhar, soğuk algınlığı, alerjiler ve astımın neden olduğu öksürüklere iyi gelir.
Kaynar su buharı soluyun. Bir miktar suyu tencerede kaynatın, başınızı su üzerinde tutun ve buharda nefes alın. Buharın hızla yükselmesini engellemek için başınızın üzerine bir havlu da koyabilirsiniz. Ekstra rahatlama için suya kekik eklemeyi deneyin.
İlaç Kullanımı
Dekonjestan kullanın. Eğer postnazal damlamalar öksürüğe neden oluyorsa, şişmiş burun dokusunu küçülten ve mukus oluşumunu azaltan bir dekonjestan almayı düşünün. Dekonjestanlar burun spreyi, hap ve sıvı şeklindedir. En fazla üç gün boyunca dekonjestan burun spreyleri kullanılmalıdır. Üç günden uzun süre boyunca kullanmak tıkanıklığına neden olabilir.
Bir antihistamin deneyin. Antihistaminikler alerji mevsiminde özellikle etkili olabilir. Öksürüğünüz, bulunduğunuz ortamdaki hayvan tüyü, küf gibi hafif bir alerjik reaksiyon sonucu oluşuyorsa da etkili olabilir.
Öksürük baskılayıcı alın. Öksürük bastırıcıları, kısa bir süre için öksürüğünüzü hafifletecek ancak tedavi etmeyecektir. Öksürüğünüz nedeniyle uyumakta güçlük çekiyorsanız veya göğsünüzün ve kaslarınızın ağrımasını istemiyorsanız kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu ilaçların bir tedavi olmadığını unutmayın.
Temel Nedeni Ortadan Kaldırmak
Enfeksiyonu teşhis etmek için doktorunuzu ziyaret edin. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Virüslerden kaynaklanan bir hastalığınız varsa, antibiyotikler iyileşmenizi sağlamaz.
Boğazınızı tahriş edici maddelerden uzak durun. Kısa bir süre önce yeni bir parfüm veya banyo spreyi kullanmaya başladıysanız, bu, öksürüğünüze neden olan boğaz tahrişine neden olabilir. Sigara dumanı da ciddi bir öksürük sebebidir.
Toz ve diğer alerjenlerden kaçının. Alerjilerden kaynaklanan kronik öksürüğü tedavi etmek için alerji ilaçları kullanılabilir.
Uyarı: Yukarıdaki uygulamalar, pek çok hastanın evde denediği ve geçici olarak rahatlama sağladığı prosedürleri içermektedir. Bunlardan bazılarına alerjiniz olabilir veya birden çok prosedürün aynı anda uygulanması zehirlenmeye yol açabilir. Lütfen, her hangi bir uygulamayı denemeden önce kalıcı bir tedavi için doktorunuza danışınız.
Henüz yorum yapılmamış.