Kilonuz Hamileliğinizi Nasıl Etkiler?
Çoğu gebe kadının sahip olduğu sağlıklı bebeklere obez kadınlar da sahip olabilmektedir. Fakat gebelikte çok kilolu olmak, sorunları da beraberinde getirir. Bu yazıda kilo hamileliği nasıl etkiler kısaca anlatmaya çalışacağız.
Obez olan annelerden doğan bebeklerde aşağıda sıralanan durumların ortaya çıkma riski daha yüksektir:
- Kalp kusuru veya nöral tüp defekti gibi doğum kusurları ortaya çıkabilir.
- Bebeğin çok kilolu doğması da karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu, doğum sırasında ve doğum sonrasında da komplikasyonlara neden olabilir.
Obez olan anneleri etkileyen durumlarda yüksek bir risk bulunmaktadır:
- Gebelikte yüksek tansiyon, diyabet veya preeklampsi gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
- Sezaryenle yapılan doğumlarda bir çok komplikasyon obez kadınlarda daha sık yaşanmaktadır.
- Erken doğum, düşük veya ölü doğum obez kadınlarda sorun yaratır.
Henüz hamile değilseniz, hamile kalmadan önce diyetisyene başvurup sağlıklı bir kiloya ulaşmanız hem bebeğiniz, hem de sizin için gereklidir. Hamilelik sırasında veya öncesinde nelerden kaçınmanız gerektiği konusunda doktorunuzun verdiği tavsiyelere uyun.
Hamilelik Sırasında Kilo Vermek Doğru Mudur?
Hamilelik sırasında kilo vermek doğru değildir. Bebeğinizin çok yönlü bir beslenmeye ihtiyacı var. Yiyecek gruplarını kesmeyin veya herhangi bir kilo kaybı içeren diyete girmeyin. Kilo vermeye çalışmak bebeğinizin sağlığını kötü etkileyecektir.
Hamilelik Sırasında Ne Kadar Kilo Almalısınız?
Uzmanlar obez kadınların hamilelikte en fazla 11 ila 20 kilo almasını öneriyor. Doktorunuz sizin için uygun bir ağırlık hedefi belirleyecektir. Bazı durumlarda, doktorunuz kilo alınmamasını tavsiye edebilir.
Her ne kadar hamile kadınlar için genellikle “iki canlı” oldukları söylense de, iki kat fazla yemek yemeniz gerekmiyor. Genel olarak, hamile kadınların ikinci üç aylık dönemde günde yaklaşık 340 ekstra kalori tüketmesi gerekir. Üçüncü üç aylık dönemindeki kadınların günde yaklaşık 450 ekstra kalori tüketmesi gerekiyor.
Sağlıklı bir hamilelik için neler yapabilirsiniz?
Sağlıklı bir hamileliğe sahip olmak için yapabileceğiniz en iyi şeyler; çeşitli yiyecekler tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, alkol ve sigara içmekten kaçınmak ve doktor kontrollerini aksatmamak olarak sıralanabilir. Hamile bir kadın olarak, tüm yiyecek gruplarından çeşitli vitamin ve mineralleri almalısınız. Özellikle yeterli kalsiyum ve folik asit aldığınızdan emin olmalısınız. Doğru miktarda kalori almak için sağlıklı yemekler planlamanıza yardımcı olacak bir diyetisyenle çalışma fikri iyi olabilir.
Hamilelik süreci boyunca psikolojik olarak rahat olmak da çok önemlidir. Bu nedenle hamileliği gözünüzde çok fazla büyütmemeye özen göstermelisiniz.
Henüz yorum yapılmamış.