Dudak Çatlaması: Nedenleri, Ne İyi Gelir, Bitkisel Tedaviler

Dudak çatlaması genel olarak kış aylarında görülmektedir. Evde hazırlanan çeşitli ilaçlar ve bitkisel yöntemler ile tedavisi mümkündür. Ancak kronik dudak çatlakları çeşitli hastalıkların belirtisi olarak da görülebilmektedir. Kuru cilt ve soğuk hava gibi faktörlerden kaynaklanan dudak çatlaklarının neden oluştuğunu öğrenip, mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.
Bu yazıda kısaca dudak çatlaması nedenleri, dudak çatlamasına ne iyi gelir ve dudak çatlaması için bitkisel tedavi yöntemleri üzerinde duracağız.
İçindekiler:
Dudak Çatlaması Neden Olur?
Dudak çatlamasına neden olan birçok faktör vardır. Bu nedenlerden ilk akla gelenler kuru cilt yapısı ve soğuk havadır. Bununla birlikte vücudun aşırı susuz kalması da dudak çatlamasına neden olabilmektedir. Dudak çatlamasına neden olan faktörleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:
Susuzluk
Vücudun yeteri kadar su tüketmemesi halinde ciltte ve dudaklarda çatlamalar oluşabilir. Su tüketimi günlük olarak yapılmalıdır. Su eksikliğinden kaynaklı dudak çatlamalarının mevsimsel faktörlerle ilgisi yoktur.
Alerji
Üst solunum yollarında, ağız içinde ve cilt üzerinde oluşan alerjiler dudak çatlamasına neden olan etkenler arasındadır.
Mevsimsel Faktörler
Hassas ciltler, özellikle kış aylarında çatlamaya eğilimlidir. Çatlamalar, cilt yapısına göre değişkenlik gösterip cildin farklı bölgelerinde de oluşabilir. Ancak genel olarak dudaklarda oluşmaktadır.
İlaçlar
Herhangi bir hastalıkta, tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar dudak çatlamasına sebep olabilmektedir. Baş dönmesi, bulantı ve kabızlık gideren ilaçlar dudak çatlamasına zemin hazırlayan ilaçlar arasındadır.
Kimyasal Maddeler
Günümüzde özellikle hanımların kullandığı kozmetik ürünler ve kimyasal içerikli diğer ürünler cilt yapısına göre değişkenlik gösteren çeşitli yan etkilere sahiptir. Bu yan etkilerden biri de dudak çatlamasıdır.
Fiziki Hastalıklar
Dudak çatlaması çeşitli hastalıklar sebebiyle de oluşabilmektedir. Özellikle sedef hastalığı ve benzeri cilt hastalıkları dudak çatlamasına sıkça neden olmaktadır. Bununla birlikte, solunum yolları hastalıkları ve horlama da dudak çatlamasına neden olabilir.
Asitli Yiyecekler
İçeriğinde asit bulunan meyveler dudakların baş düşmanı sayılabilir. Mandalina, portakal ve domates gibi yiyecekler dudaklarınıza zarar verebilir. Bununla birlikte bazı diş macunlarının içerdiği sinnamat bileşenler de dudak çatlamasına neden olmaktadır.
Güneş Işığı
Dudak çatlamasına neden olan ana faktörlerden biri de güneş ışığıdır. Yaz ayarında veya güneşe aşırı maruz kalındığında, dudaktaki nem buharlaşır ve yok olur. Bu durum, dudaklarda önce kurumaya sonra da çatlamaya neden olur. Solante güneş kremi kullanımı ve cilde faydaları hakkında ilgili konudan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Diğer Nedenler
Herhangi bir vitaminin aşırı tüketilmesi veya eksik olması sonucunda ve psikolojik sebeplerden dolayı dudak çatlaması oluşabilir. Özellikle kış aylarında dudakları sık sık yalamak dudak çatlamasına neden olan faktörler arasındadır.
Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?
Su Tüketimi: Dudak çatlamasına iyi gelen başlıca şey tabii ki sudur ve suyun cilde sağladığı nemdir. Bu nedenle dudak çatlakları tedavisinde yapılacak en iyi şey bol su tüketmektir. Böylece dudaktan kaybolan nemi hızlı bir şekilde sağlayabilirsiniz. Suyu günde en az 8 bardak içmeniz cildinizin ve dudaklarınızın tekrar canlanmasını sağlar. Su içerek zayıflamak mümkün mü, uzmanlar ne diyor, tüm detaylara ilgili konudan ulaşabilirsiniz.
Bal: Bal, dudak çatlakları tedavisi için en etkili sonuç veren doğal tedavi yöntemidir. Aynı zamanda içeriğinde antibiyotik özelliği barındırmaktadır. Bir miktar balı dudaklarınıza sürün ve dudağınızı yalamadan 10 dakika kadar bu şekilde bekleyin. Süre bitince dudağınızı ılık suyla yıkayın. Sonrasında da dudaklarınızı yalamamaya özen göstermelisiniz. Dudağınızı tekrar yalamanız yeni bir kuruluğa neden olur ve dudağınızdaki çatlak iyileşmez. Bu uygulamayı günde 2 veya 3 kez tekrarlayın. Hızlı bir iyileşme sağladığınızı göreceksiniz.
E vitamini: E vitamini, dudak sağlığı için önemli rol üstlenmektedir. İçeriğinde E vitamini bulunduran kremler, dudak çatlaklarınızı büyük ölçüde azaltır.
Dudak Balsamı: Mevcut dudak çatlaklarının tedavisinde oldukça etkili bir çözümdür. Özellikle soğuk iklimli bölgelerde balsam sıkça kullanılan bir tedavi metodudur. Dudak balsamı doğal bir içeriğe sahip olduğu için cilt üzerinde hiçbir yan etkisi yoktur.
Salatalık: Dudak çatlağı tedavisindeki en büyük destek dudaktaki nem oranını artırmaktır. Salatalık, içeriğindeki yüksek nemlendirici özelliği sayesinde dudağınıza büyük ölçüde nem kazandırır. Dilimlenmiş salatalığı çatlamış bölgeye koyarak nem desteği sağlayabilirsiniz.
Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, dudak koruyucu bir ilaç gibidir. Aloe vera jelini gece yatmadan önce dudaklarınıza sürün. Sabah uyandığınızda dudağınızda ciddi oranda iyileşme olduğunu göreceksiniz. Bu uygulamayı birkaç gün tekrarlayın ve böylece iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Dudak Çatlamasına İyi Gelen Bitkisel yağlar
Dudak kuruluğu ve dudak çatlamasına iyi gelen bitkisel yağların dudaklarınızda doğal ve sağlıklı bir etkisi vardır.
Dudak çatlaklarına iyi gelen bitkisel yağları şöyle sıralayabiliriz;
- Zeytin Yağı
- Hindistan Cevizi Yağı
- Jojoba Yağı
- Badem Yağı
- Kuşburnu Yağı
Yukarıda belirtilen yağlar, çatlayan dudaklar üzerinde etkili içeriklere sahiptir. Bu yağları dudak çatlaklarına sürdüğünüzde, kısa sürede önemli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Dudak Çatlamasını Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar:
- Dudak yalamak dudağını nemlendirmez. Aksine dudağınızda kuruluk oluşturur. Bu nedenle dudak yalamaktan kaçınmak önemlidir.
- Aşırı tuz tüketimi dudak çatlamasına neden olan ciddi faktörlerden biridir. Tuz tüketimini azaltmanız tedavi sürecine destek olacaktır.
- Dudaklarınızı kuru soğuk ve sert rüzgarlardan koruyun. Bu tip havalarda atkı bağlamanız dudak sağlığınız için önemlidir.
- A, B, C, E ve B2 vitaminlerinin eksikliği dudaklarınızda kuruluğa neden olabilir. İçeriğinde bu vitaminleri barındıran besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.
Not: Dudak çatlaması sürekli olarak tekrarlıyorsa bir doktora başvurmanız önemlidir. Dudak çatlaması kronik olabilir ve bazı ciddi hastalıkların belirtilerinden biridir. Bu nedenle, eğer dudağınızdaki çatlamayı doğal yollarla iyileştiremiyorsanız vakit kaybetmeden doktordan randevu alıp teşhis ve tedavi metodu belirlenmesini sağlayabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.