Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
4 Mayıs 2018 tarihinde eklendi, 568 kez okundu.

Çoğu insan, hafif rahatsızlıklar, kafa karıştırıcı durumlar ve dikkat dağıtıcı olaylar karşısında zaman zaman baş ağrısından yakınır. Tedavi, yaşadığınız baş ağrısı tipine bağlı olarak değişir.

Hakikaten de baş ağrısı yaşayan insanlarda bu ağrı dursun da başka hiçbir şey istemiyorum hissi oluşur. Bu yazıda bağ ağrısı nasıl geçer detaylı bir şekilde anlatacağız. Hem ağrıyı durdurmak hem de baş ağrısına karşı önlemler almak konusunda önemli bilgiler paylaşacağız. Mutlaka okumanızda yarar vardır.

Ağrıyı Durdurmak

Baş ağrınızın sebebini bulmaya çalışın. Baş ağrınız bunlardan biri olabilir; gerilim baş ağrısı, stres baş ağrısı, kronik günlük baş ağrısı, kronik ve ilerleyici olmayan baş ağrısı. Bunu bilmek, baş ağrınızı tedavi etmenin en iyi yolunu bulmanıza yardımcı olabilir.

Ağrı kesici kullanın. Çoğu ağrı kesici yaklaşık 1-2 saat boyunca etkisini göstermediğinden, baş ağrısını hissetmeye başladığınız anda bir doz alınız. Doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe ilaç almamaya dikkat edin. Gereksiz ve aşırı ilaç kullanımı “rebound baş ağrıları” olarak adlandırılan sık, tekrarlayan baş ağrılarına neden olabilir.

Genellikle haftada 3 ve daha fazla baş ağrısı için ilaç alıyorsanız, bir doktora başvurun. Baş ağrısı tedavisi, prosedür olarak ağrı kesici ilaçları almayı azaltmayı veya ağrıyı durdurmayı amaçlar. İlaçlarınızı nasıl etkili bir şekilde kullanacağınızı öğrenmek için bir doktora başvurun.

Ne zaman tıbbi yardım alacağınızı bilin. Baş ağrınız aşağıdaki belirtileri içeriyorsa; inme, ensefalit veya menenjit gibi daha şiddetli bir hastalığın belirtisi olabilir. Derhal bir doktora veya acil servise gidin.

  • Görme, yürüme veya konuşmada bozukluk
  • Boyun Tutulması
  • Bulantı, kusma
  • Yüksek ateş
  • Bayılma
  • Vücudunuzun bir tarafını kullanma zorluğu
  • Aşırı zayıflık, uyuşukluk veya felç hissi

Ayrıca sık ya da şiddetli baş ağrılarınız varsa, ilacınız işe yaramıyorsa ya da normal şekilde çalışamıyorsanız doktora görünün.

Kafeini dikkatli kullanın. Kafein başlangıçta baş ağrısını geçirmede yardımcı olsa da, vücutta kafein bağımlılığı gelişerek ve ağrıyı kötüleştirerek daha fazla baş ağrısına yol açabilir. Baş ağrısı atakları sırasında adenosin kan dolaşımında yükselir. Kafein, adenosin reseptörlerini bloke ederek yardımcı olur.

Baş ağrısını haftada en fazla iki kez kafein tedavisi olacak şekilde sınırlayın. Eğer kafeini çok tüketen biriyseniz (günde 2 fincan kahveden fazla) ve aniden keserseniz, bu baş ağrılarınızı tetikler. Bunun nedeni günlük kafein kullanımının beyninizdeki kan damarlarını genişletmesidir. Kafein bir anda kesildiğinde, bu kan damarları daralmakta ve baş ağrısına neden olmaktadır. Bu yüzden kafein kullanımınızı kademeli olarak azaltın. Sık sık baş ağrınız varsa, mümkün olduğunca kafeinden kaçınmanız tavsiye olunur.

Bol su için. Susuz kalmak, baş ağrısına yol açabilir. Baş ağrınız başlar başlamaz büyük bir bardak su için ve gün boyunca küçük yudumlarla su içmeye devam edin. Yavaş yavaş ağrının geçmeye başladığını hissedeceksiniz.

Erkekler için günde en az 13 bardak (3 litre) su içilmesi tavsiye edilir. Kadınlar için ise, günde en az 9 bardak su (2.2 litre) içilmesi gerekir. Sık sık egzersiz yapıyorsanız, sıcak veya nemli bir ortamda yaşıyorsanız, kusma veya ishale neden olan bir hastalığınız varsa veya emziren bir anneyseniz, daha fazla su içmelisiniz. Baş ağrınız varsa çok soğuk su içmeyin. Aşırı soğuk ya da buzlu su, bazı kişilerde migreni tetikleyebilir. Oda sıcaklığındaki su her zaman daha iyi bir seçenektir.

Biraz dinlenmek için sessiz ve karanlık bir yer bulun. Eğer yapabilirseniz, uzanmaya ve en az 30 dakika uyumaya çalışın. Panjurları kapatın, ışıkları söndürün ve nefesinize odaklanın. Bu duyusal azalma, rahatlamanıza ve iyileşmenize yardımcı olabilir. Yatağınızın, kanepenizin ve  yastığınızın rahat olduğundan emin olun. Eğer boynunuzun bir tarafı geriliyor veya sıkışıyorsa, başınızı ve boynunuzu eşit şekilde destekleyecek bir pozisyon ayarların. Aydınlatmayı da rahalatacak şekilde ayarlayın, ışık baş ağrısını daha da kötüleştirdiği için parlak, doğal olmayan ışıklardan kaçının. Ayrıca ışığı engellemek için bir göz maskesi takabilirsiniz.

Oda sıcaklığını ayarlayın. Bazı insanlar serin bir odada dinlenebilir, bazı insanlar ise büyük bir battaniyeyi veya bir ısıtıcıyı tercih eder. Geceleri uyumaya gittiğinizde sizin için en iyi olan koşulları yaratmaya çalışın.

Kas gevşetici hareketler< yapın. Progresif gevşeme hareketleri, baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Hafif yoga veya meditasyon da ağrınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun için öncelikle rahat bir yere yatın ve gözlerinizi kapatıp derin nefes alıp verin. Alnınızda başlayarak, vücudunuzdaki kas gruplarını sırayla gergin hale getirin. Beş saniye gergin tutun ve gevşeyin. Alın, göz, dudak-yanak-çene, el, kol, omuz, sırt, karın, kalça, bacak, ayak ve ayak parmaklarınızda bulunan kas gruplarını sırayla kasıp gevşetin. Kaslarınızda yaşayacağınız gevşeme hissine odaklanın. Faydasını göreceksiniz.

Soğuk kompres kullanın. Alnınız ve gözünüze yumuşak ve serin bir şey koymak, kan damarlarının daralmasına yardımcı olabilir, bu da baş ağrısını hafifletebilir. Soğuk su ıslattığınız bir bezi alnınıza koyun ve sıcak hissetmeye başlar başlamaz, daha soğuk su ile bezinizi yeniden ıslatın. Eğer baş ağrınız stres veya anksiyetenin neden olduğu bir ağrı ise, sıcak duş veya sıcak kompres ağrıyı soğuk komprese göre daha etkili bir şekilde hafifletebilir.

Yüzüne ve başınıza masaj yapın. Özellikle, tansiyon kaynaklı baş ağrılarından muzdaripseniz, masaj, baş ağrınızı hafifletmeye yardımcı olacak, dolaşımın iyileştirilmesine ve gerginliğin hafifletilmesini sağlayacaktır.

Boyun ve omuzlarınıza masaj yapın. Boyun ve omuzlarınızdaki gerginlik baş ağrısına neden olabilir. Boyun ve omuzlarınıza masaj yapmak için, ellerinizi omuzlarınıza yerleştirin ve parmaklarınızla omuz uçlarına baskı uygulayın.

Akupresür teknikleri kullanın. Akupresür, özellikle baş ağrınız kas gerginliği veya stresten kaynaklanıyorsa, size yardımcı olabilir. Boyun, omuz ve elinizdeki akupunktur noktalarının uyarılması, baş ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Kulağınızın hemen arkasındaki mastoid kemiğini bulun ve boynunuzdaki kasların kafatasına yapıştığı yere doğru ilerleyin. Derin nefes alırken 4-5 saniye boyunca sıkı bir basınç uygulayın. Omuz kasınızın üzerindeki orta noktayı el ayanızla yaklaşık olarak bulun. Omuz kaslarınızı parmaklarınızın arasına sıkıştırın. 4-5 saniye boyunca aşağı ve yukarı doğru baskı uygulayın. El ayanıza, işaret parmağınız ve baş parmağınızla masaj yapın. 4-5 saniye boyunca sıkı bir dairesel basınç uygulayın. Ancak, bu hamilelik sırasında tavsiye edilmez çünkü bu doğumu tetikleyebilir.

Pratik dinlenme teknikleri kullanın. Dünyadaki insanlar kendilerini ağrıdan uzaklaştırmak için çeşitli yöntemler kullanırlar. Bazı popüler seçenekler şunlardır:

  • Namaz kılmak
  • Meditasyon yapmak

Solunum egzersizlerini yapın. Nefes almak zaten sürekli yaptığımız bir şeydir, ancak rahatlamak adına derin nefes almak odaklanmanız gereken bir şeydir. Derin, düzenli solunum gerginliğinizi ve baş ağrınızı dakikalar içinde rahatlatabilir. Serin, karanlık ve sakin bir yer bulun. Kendinizi rahat ettirin, yatın ya da rahatça oturun ve dar kıyafetleri çıkarın ya da gevşetin. Burnunuzdan yavaşça nefes alın. Karnınızı hava ile doldururken diyaframınızın genişlemesini hissedin. 2-3 saniye bekleyin, sonra akciğeriniz boşalana kadar ağzınızdan yavaşça nefes verin.
Baş Ağrısı Nasıl Geçer

Doğal Tarifler Kullanmak

Bitkisel ilaçlar deneyin. Baş ağrısından kurtulmak için değerli olduğu düşünülen birkaç bitkisel ilaç vardır. Herhangi bir tedavide olduğu gibi, dikkatle kullanın ve hoş olmayan yan etkilerle karşılaşırsanız hemen kullanmayı bırakın.

Butterbur: Çalışmalar, butterbur bitkisinin migren sıklığını azaltabildiğini göstermektedir. Migrenlerin oluşumunu % 60’a kadar azaltmak için 12 hafta boyunca günde iki adet kapsül alın. Doğrudan butterbur bitkisi tüketmeyin.

Zencefil: Zencefil, şiddetli bir baş ağrısını ve ağrıyla birlikte gelen bulantı ve kusmayı tedavi etmeye yardımcı olabilir. Amerikan Nöroloji Akademisi, konsantre zencefil takviyelerinin baş ağrısını azaltmada plasebodan daha etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Kişniş: Kişniş tohumları, baş ağrısına neden olan iltihabı azaltmak için kullanılabilir. Tohumlar çiğnenebilir, yiyeceklerde veya çayda kullanılabilir. Ekstrakt şeklinde oral olarak alınabilir.

Söğüt: Söğüt, 300 mg’lık tabletlerde kullanılır ve günde iki kez alındığında migren sıklığını azaltabilir.

Çay: Tutku çiçeği, biberiye veya lavantadan yapılmış bir bardak çay baş ağrısını hafifletebilir. Nane ya da papatya çayı sizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Aromaterapi kullanın. Baş ağrısı tedavisi için daha yaygın kullanılan esansiyel yağlardan bazıları; lavanta, tatlı mercanköşk ve papatyadır. Boyun masajı yapmak, banyo yapmak veya teneffüs etmek için kullanın.

Ağrıların giderilmesi için beş damla biberiye yağı, beş damla Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile beş damla lavanta yağını karıştırın. Boyun ve üst sırt bölgesine masaj yapın.

Beslenme eksikliği baş ağrısına neden olabilir. Bazı yiyecekler ve içecekler de baş ağrılarını tetikleyebilir (kırmızı şarap, çikolatalar yaygın suçlular). Ne yediğinize dikkat edin ve rutin olarak baş ağrısına neden olduğunu fark ettiğiniz yiyecekleri tüketmeyin. Ayrıca bazı yiyecekleri düzenli tüketerek baş ağrısını tedavinizi destekleyebilirsiniz.

Badem tüketin. Badem, kan damarlarını gevşetmeye ve baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek magnezyum içerir. Muz, kaju ve avokado gibi diğer magnezyum açısından zengin besinler de yardımcı olabilir.

Sıcak, baharatlı yiyecekler yiyin. Baharatlı yiyeceklerin baş ağrıları üzerindeki etkisi, kişiye ve baş ağrısına bağlıdır. Bununla birlikte, sinüslerden kaynaklı baş ağrınız varsa, baharatlı yiyecekler tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olabilir ve daha iyi nefes almanızı sağlayabilir, bu da baş ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.

Ispanak tüketin. Ispanak, besin maddelerinin yüksek bir yoğunluğa sahip olduğu yiyeceklerdendir. Kan basıncını düşürmeye ve akşamdan kalma baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Salatada veya sandviçte marul yerine taze ıspanak kullanabilirsiniz.

Hayat Kalitenizi Yükseltin

Kaliteli uyku: Düzenli ve kaliteli uyumak hem daha iyi hissetmenize yardımcı olur hem de baş ağrısı azaltabilir. Yetişkinler her gece en az 7-8 saat uyku tavsiye edilir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, aşağıdaki tekniklerden bazılarını deneyin:

  • Yatağınızı sadece uyumak için kullanın.
  • Günün ilerleyen saatlerinde kafein tüketimini sınırlandırın.
  • Yatağa girmeden önce ışıkları karartmaya ve kendinize zaman ayırmaya özen gösterin.

Yabancı kokulara maruz kalmayın. Sabun ve losyonlar gibi parfüm ve kokulu ürünler hoş kokulu olsa da, baş ağrınıza neden olabilir. Ağır kokulu ürünleri yaşam veya çalışma alanınızdan uzaklaştırın.

Beslenmenizi düzenleyin. Baş ağrınızı hemen ortadan kaldırmayacaktır ama diyet değişiklikleri yapmak, uzun vadede baş ağrısını ortadan kaldırabilir. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, doktorunuza veya diyetisyeninize başvurun. Herhangi bir gıdaya alerjiniz olup olmadığını öğrenin ve bu gıdaları diyetinizden çıkarın.

Kas-iskelet problemlerinizi tedavi ettirin. Sırtınızda ya da boynunuzda kötü duruş ve kas gerginliğiniz varsa, baş ağrınızın kaynağını olabileceği için bunların tedavi edilmesi gerekir. Tedavi için fizyoterapist veya masöre başvurun.

Ergonomik bir iş alanında çalışın. Masa başında oturmak ve bilgisayar kullanmak, baş ağrısına neden olabilir. Her şeyin doğru yükseklik ve mesafe olduğundan emin olun.

Çalışırken boynunuzu doğru pozisyonda tutabildiğinizden emin olun. Genellikle bilgisayarları ve diğer dijital cihazları kullanırken boynumuzu eğmemiz gerekir. Boynunuz uzun süre öne doğru eğilmişse, bilgisayarınızı rahat göreceğiniz şekilde hareket ettirin, böylece daha konforlu çalışabilirsiniz.

Tüm çalışmalarınızda ve bilgisayar kullanırken düzenli molalar verin. 30 dakikada bir farklı mesafelere bakarak göz  egzersizi yapın ve bazı temel vücut germe hareketleriyle vücudnuzu rahatlatın.

Sigarayı bırakın. Sigara içiyorsanız, baş ağrınızı şiddetlendiriyor olabilirsiniz. Sigara dumanı, karbon monoksit gibi baş ağrılarına neden olduğu bilinen maddeler içerir. Sigaralar ayrıca kan damarlarını daraltan, baş ağrısına neden olan nikotin gibi kimyasalları da içerir ve aynı zamanda karaciğerin baş ağrısını tedavi etmesini engeller. Sigarayı bırakmak, baş ağrılarınızı hafifletecektir. Sigara içmiyorsanız, ancak sigara dumanının yaygın olduğu yerlerde bulunuyorsanız, yine buna baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Sigara dumanından uzaklaşmanızda fayda var.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git